Przejdź do głównej zawartości

Tapenada

Pasta z czarnych oliwek, którą zazwyczaj robi się z filecikami anchois. Łatwo jednak pominąć ten składnik. Żeby dodać "rybnego" smaku, zamiast oliwy z oliwek dodałam olej lniany, a także łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego.



Składniki:

  • 1 mały słoiczek czarnych oliwek
  • 1-2 łyżki kaparów
  • 4 upieczone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • szczypta suszonej ostrej papryki albo posiekany kawałek świeżej
  • olej lniany (wg uznania - w zależności jaką konsystencję chcesz uzyskać; najlepiej dodawać stopniowo podczas miksowania)
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą na gładką pastę. Doprawić do smaku. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, z grzankami, serem, jako dip do przekąsek.
Tapenada to również superdodatek do moich bułek porannych na drożdżach i zakwasie.

Komentarze

  1. bardzo mnie ciekawi smak tapenady, ale ten debiut mam jeszcze przed sobą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawie wygląda, nie jadłam czegoś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam,nie przepadam za oliwkami. Choć wygląda intrygująco ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że w takiej postaci mogłabyś polubić oliwki :)

      Usuń
  4. Ooo to dla mnie miła nowość kuchenna :))

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio jadłam pizzę z tapendą zamiast sosu pomidorowego i była boska <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.