Przejdź do głównej zawartości

Zima w kuchni Pięciu Przemian - recenzja

Wygląda na to, że zima nareszcie zdecydowała się zostać chwilę dłużej. To dobry moment, żeby przedstawić Wam czwartą, ostatnią już książkę z serii "W kuchni Pięciu Przemian". "Zima w Kuchni Pięciu Przemian", to zbiór ciekawych przepisów dla wegetarian na tę najbardziej ubogą w składniki odżywcze porę roku.



Książka ta, jak poprzednie części, składa się z krótkiego wstępu, dotyczącego zasad odpowiedniego odżywiania w danej porze roku oraz z dużo bardziej rozbudowanej części z przepisami. Chociaż fotografie potraw nie zachęcają zbytnio do ich wypróbowania, to już dokładniejsza lektura treści książki może zainspirować do odkrywania kuchni Pięciu Przemian.
W zimowych potrawach dominują takie składniki, jak suszone owoce, suszone grzyby, orzechy, kiszona kapusta, wędzone śliwki, kiszona papryka, warzywa strączkowe, ziarna zbóż i wiele innych rodzimych składników, które łatwo się przechowują podczas zimowych miesięcy. Dania gotowane według zasad kuchni Pięciu Przemian rozgrzewają, utrzymują ciepło ciała, a dzięki temu również zapobiegają przeziębieniom. Różnorodność składników sprawia również, że fundujemy naszemu organizmowi zbilansowaną dietę. 
Zarówno "Zima w kuchni Pięciu Przemian", jak i pozostałe książki z serii, są świetnymi przewodnikami dla osób, które lubią odkrywać nowe sposoby gotowania i odżywiania. Nie trzeba od razu całkowicie przestawiać się na gotowanie według Pięciu Przemian, ale warto przynajmniej spróbować i przetestować kilka przepisów. 
W książce znajdziecie ponad 100 ciekawych wegetariańskich receptur na gęste zupy, zapiekanki z kaszy czy ziemniaków, przekąski, desery oraz przetwory. Krok po kroku nauczycie się komponować potrawy ze zdrowych składników, znajdujących się w 5 kręgach smakowych: przemianie ognia, ziemi, metalu, wody oraz drzewa. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.