Przejdź do głównej zawartości

Zima w kuchni Pięciu Przemian - recenzja

Wygląda na to, że zima nareszcie zdecydowała się zostać chwilę dłużej. To dobry moment, żeby przedstawić Wam czwartą, ostatnią już książkę z serii "W kuchni Pięciu Przemian". "Zima w Kuchni Pięciu Przemian", to zbiór ciekawych przepisów dla wegetarian na tę najbardziej ubogą w składniki odżywcze porę roku.



Książka ta, jak poprzednie części, składa się z krótkiego wstępu, dotyczącego zasad odpowiedniego odżywiania w danej porze roku oraz z dużo bardziej rozbudowanej części z przepisami. Chociaż fotografie potraw nie zachęcają zbytnio do ich wypróbowania, to już dokładniejsza lektura treści książki może zainspirować do odkrywania kuchni Pięciu Przemian.
W zimowych potrawach dominują takie składniki, jak suszone owoce, suszone grzyby, orzechy, kiszona kapusta, wędzone śliwki, kiszona papryka, warzywa strączkowe, ziarna zbóż i wiele innych rodzimych składników, które łatwo się przechowują podczas zimowych miesięcy. Dania gotowane według zasad kuchni Pięciu Przemian rozgrzewają, utrzymują ciepło ciała, a dzięki temu również zapobiegają przeziębieniom. Różnorodność składników sprawia również, że fundujemy naszemu organizmowi zbilansowaną dietę. 
Zarówno "Zima w kuchni Pięciu Przemian", jak i pozostałe książki z serii, są świetnymi przewodnikami dla osób, które lubią odkrywać nowe sposoby gotowania i odżywiania. Nie trzeba od razu całkowicie przestawiać się na gotowanie według Pięciu Przemian, ale warto przynajmniej spróbować i przetestować kilka przepisów. 
W książce znajdziecie ponad 100 ciekawych wegetariańskich receptur na gęste zupy, zapiekanki z kaszy czy ziemniaków, przekąski, desery oraz przetwory. Krok po kroku nauczycie się komponować potrawy ze zdrowych składników, znajdujących się w 5 kręgach smakowych: przemianie ognia, ziemi, metalu, wody oraz drzewa. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...