Przejdź do głównej zawartości

Chili sin carne z jarmużem i słodkim ziemniakiem

Chili sin carne, czyli po prostu popularna meksykańska potrawa w wersji bezmięsnej. W wersji mięsnej nazywa się chili con carne. Bogactwo składników sprawia, że jest to bardzo pożywna potrawa, nawet bez żadnych dodatków, ale oczywiście można zjeść ją z ryżem, pieczywem czy nachosami. Lepsza niż fasolka po bretońsku!


Składniki (porcja dla 4 osób):


  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 laski selera naciowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 nieduża marchewka
  • 1,5 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 świeża papryczka chili (z nasionkami)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 szklanki jarmużu (oczyszczonego z włóknistych łodyżek i pokrojonego na mniejsze kawałki) 
  • 1,5 szklanki ziemniaka słodkiego pokrojonego w kostkę (to mniej więcej połowa średniej wielkości ziemniaka słodkiego)
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki, ale koniecznie bio - bez dodatku glutaminianu sodu i innych sztucznych składników)

Do podania:

  • limonka
  • natka kolendry albo pietruszki lub cebula dymka - do posypania

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę oraz czosnek (około 5 min). Dodać wszystkie sypkie przyprawy i bardzo drobno posiekaną świeżą papryczkę chili. Podsmażyć około pół minuty, aż przyprawy zaczną ładnie pachnieć. Wrzucić marchewkę pokrojoną w kostkę, wlać bulion. Po 5 minutach wrzucić słodkiego ziemniaka i seler naciowy pokrojony drobno. Po następnych 5 minutach wrzucić jarmuż i pomidory. Doprawić octem, sosem sojowym, cukrem trzcinowym. Po kolejnych 10 minutach dodać fasolkę. Gotować kolejne 10-20 minut, aż warzywa będą wystarczająco miękkie, ale nie rozgotowane, a gulasz odpowiednio gęsty. Pod koniec gotowania wrzucić kukurydzę z puszki (można wybrać wersję zdrowszą - kukurydzę mrożoną albo świeżą i wtedy wrzucić ją w tym samym momencie, kiedy dodajemy fasolkę). Na koniec można jeszcze doprawić według uznania - solą, pieprzem, wędzoną papryką, chili itp. 
Podawać polane sokiem z limonki i posypane zieleniną. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...