Przejdź do głównej zawartości

Gofry drożdżowe

Mięciutkie w środku, chrupiące na brzegach, nie za słodkie, w sam raz - uwielbiam domowe gofry! Oto przepis na gofry drożdżowe robione, nie w elektrycznej gofrownicy, ale w takiej którą kładzie się na palnik. 



Składniki na ok. 20 sztuk:


  • 375 g mąki
  • 25 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 1/4 - 3/8 l letniego mleka
  • 4 jaja
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • do gofrownicy: olej rzepakowy

Do dekoracji:


  • dżem z borówki brusznicy i gruszek
  • kandyzowane rajskie jabłuszka
  • bita śmietana

Sos z białej czekolady:


  • 1/2 tabliczki czekolady
  • sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki mleka


Mąkę przesiać do miski. We wgłębieniu mąki przygotować rozczyn: wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wlać 1/8 l mleka i zamieszać z niewielką ilością mąki. Pozostawić pod przykryciem przez 15 min do wyrośnięcia. Do mąki z rozczynem dodać pozostały cukier, mleko, jaja, roztopione masło i skórkę cytrynową. Wyrobić luźne ciasto drożdżowe. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
Rozgrzać gofrownicę i posmarować olejem. Na każdy gofr przeznaczyć 3 łyżki ciasta, rozsmarować i piec na złoto.



Gofry podałam z bitą śmietaną i kandyzowanymi jabłuszkami rajskimi, z dżemem i z sosem pomarańczowym z białą czekoladą.
Jak zrobić sos? Wystarczy roztopić białą czekoladę w kąpieli wodnej, po chwili dodać sok z pomarańczy, skórkę startą z pomarańczy oraz 2 łyżki mleka.




Komentarze

  1. ciekawe, czy taką gofrownicę jeszcze da się kupić ;)
    godry wyglądają absoutnie przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam ostatnio kilka starych gofrownic na allegro

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.