Przejdź do głównej zawartości

Orzechowe mapo tofu z kapustą pak choi

Oryginalne mapo tofu powinno zawierać pastę z fasoli, być piekielnie pikantne i ociekać tłuszczem... Moja wersja tej potrawy taka nie jest! Ponieważ pasty z fasoli nie miałam, postanowiłam dodać masło orzechowe. Okazało się, że był to trafny wybór! Tłuszczu użyłam zaledwie 2 łyżki (można dodać nawet mniej). Spodobał mi się pomysł zawinięcia tofu w omlet, który podpatrzyłam w programie "Kuchnia chińska według Goka". Aby urozmaicić potrawę podałam ją z ugotowanym ryżem i kapustą pak choi. Uwaga, smak będzie obłędny!



Składniki (2 porcje):

  • 1/2 kostki tofu
  • 2 kapusty pak choi
  • 2 jajka
  • 1 papryczka chili z pestkami (wersja na ostro) lub bez
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru
  • cebula dymka
  • 1 łyżka oleju arachidowego

Sos:

  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżka octu ryżowego
  • łyżeczka przyprawy pięciu smaków
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego lub specjalnej mieszanki olejów do woka

Ryż:

  • 1/2 szklanki ryżu jaśminowego
  • 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego
  • szczypta soli
  • woda


Tofu pokroić w kostkę. Zrobić marynatę ze wszystkich składników sosu oprócz masła orzechowego. Wlać tę marynatę do tofu, wymieszać i odstawić do lodówki. Najlepiej zamarynować tofu odpowiednio wcześniej (kilka godzin albo nawet dzień), żeby przeszło smakiem. Nie jest to jednak konieczne i wystarczy poczekać zaledwie kilkanaście minut. W tym czasie można przygotować kolejne składniki potrawy - drobno posiekać dymkę, imbir, chili, czosnek i ugotować ryż.
Oba rodzaje ryżu wymieszać ze sobą. Przepłukać trzykrotnie. Zalać zimną wodą, posolić. Poziom wody powinien znajdować się 2 cm ponad poziomem ryżu. Postawić na dużym ogniu, bez przykrywania. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować około 10 minut. 
Rozgrzać wok. Wlać olej i podsmażyć na nim część dymki (odrobinę zostawić do podania), czosnek i imbir. Smażyć 1-2 min, a następnie dodać masło orzechowe. Wymieszać, aby masło połączyło się ze wszystkimi składnikami i dodać około 1/2 do 1 szklanki wody. Do tak przygotowanego sosu włożyć delikatnie tofu razem z marynatą. Powinno być ono prawie całe zanurzone. Przykryć wok, zmniejszyć ogień i dusić przez około 5-7 minut. Pod koniec duszenia dodać posiekaną papryczkę chili. 
Jajka roztrzepać, dodając do nich świeżo zmielony pieprz, szczyptę soli i ewentualnie trochę posiekanej dymki. Usmażyć 2 małe omlety. Łyżką cedzakową wyłowić kawałki tofu z sosu i ułożyć je na omletach. Zwinąć. 
W woku zostanie sporo sosu. To dobrze! Kapustę pak choi pokroić w duże kawałki i wrzucić do woka. Przykryć i dusić w sosie na dużym ogniu przez 2 minuty. 
Mapo tofu zawinięte w omlet pokroić na mniejsze kawałki. Podawać z ryżem i duszonym pok choi. Całość posypać posiekaną dymką. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...