Przejdź do głównej zawartości

Pikantne chipsy z jarmużu

Chrupiące i zdecydowanie smaczniejsze niż tradycyjne chipsy! W smaku trochę przypominają... glony nori. 

Składniki:

  • 4-5 liści jarmużu
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • szczypta cynamonu

Liście jarmużu umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, wykrawając wewnętrzne, twarde i włókniste części. Wymieszać bardzo dokładnie z oliwą i przyprawami tak, aby wszystkie liście zostały nimi pokryte. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Piec w 150 st. C przez 10-15 min, z termoobiegiem lub bez.
Można też zrobić chipsy jarmużowe w wersji łagodnej a'la nori - zamiast soli, oliwy z oliwek, chili i cynamonu, doprawić liście jarmużu sosem sojowym i olejem arachidowym. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.