sobota, 22 marca 2014

Bakłażan z ciecierzycą, orzechami i kolendrą

Ciecierzyca, orzechy i bakłażan to jedno z moich ulubionych połączeń i to nie tylko w hummusie... Pieczony bakłażan rozpływa się w ustach, a farsz i masło orzechowe idealnie się z nim komponują. Jeżeli zastanawiacie się co zrobić jutro na obiad, to nadziewany bakłażan będzie idealny!


Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy 
  • 1 duży (dojrzały!) granat
  • czubata garść orzechów laskowych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • pęczek kolendry
  • sól
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • olej do smarowania bakłażana


Bakłażany posmarować olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C - piec do momentu aż skórka zmieni kolor a miąższ będzie bardzo miękki. W tym samym momencie w piekarniku można uprażyć orzechy (przez około 15 min.). Orzechy po wyjęciu z piekarnika wrzucamy w szmatkę i ocieramy ze skórki. Bakłażana po wyjęciu z piekarnika rozciąć wzdłuż (można usunąć części gniazda nasiennego, ale niekoniecznie, jeśli bakłażan jest młody i ma drobne pestki) i ułożyć na sicie, by lekko odsączyć. 
Obrane orzechy mieszamy z ciecierzycą, miąższem granatu i posiekaną kolendrą. Przygotować sos z soku z cytryny, miodu i oliwy z oliwek. Wymieszać sos z resztą składników, posolić. W miejscu rozcięcia posmarować każdego bakłażana łyżką masła orzechowego i nadziać ciecierzycą. Można podawać z jogurtem z dodatkiem kuminu. 

Inspiracja: Kukbuk

3 komentarze:

  1. bardzo mi się podoba takie nadzienie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, zamiast orzechów laskowych wziąłem posiekane uprażone nerkowce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się blog podoba, wrzucam linka z tym daniem na swój, zapraszam! govegan.pinger.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...