Quinoa nazywana inaczej komosą ryżową, to bardzo zdrowe ziarno. Jest źródłem wapnia, żelaza, witamin. Nie skleja się podczas gotowania, więc jest świetnym dodatkiem do sałatek. Można ją też podawać do obiadu zamiast ryżu, kaszy czy ziemniaków. W mojej kuchni gości po raz pierwszy, postanowiłam więc dodać quinoa do kolorowej, wiosennej sałatki.
Składniki:
- 1/2 szklanki suchego quinoa (+ 1 szklanka wody i odrobina soli do gotowania)
- 1/2 szklanki suchej zielonej soczewicy
- 3 pomidory
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 długiego ogórka
- 1 czerwona cebula
- rukola
- garść liści mięty
- mały pęczek pietruszki
- 1 limonka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka cukru albo miodu
- sól i pieprz do smaku
Quinoa przepłukać na sitku i gotować z odrobiną soli przez około 20-25 min, aż wchłonie cały płyn. Po tym czasie odstawić do ostygnięcia, przemieszać widelcem. W tym samym czasie można ugotować soczewicę - także przez około 20 min (można ją wcześniej namoczyć - wtedy czas gotowania się skraca). Koniecznie trzeba pilnować, żeby soczewica się nie rozgotowała, powinna być ugotowana, ale pozostać dość jędrna, al'dente.
Pomidora, ogórka i paprykę pokroić w kostkę o podobnej wielkości. Cebulę oraz zioła (natkę pietruszki, miętę) posiekać bardzo drobno. Sos przygotować z soku z limonki, cukru/miodu i oliwy z oliwek. Doprawić do smaku. Wymieszać ze sobą sos i warzywa, podawać na rukoli.
Bardzo apetyczna:)
OdpowiedzUsuńSuper,uwielbiam komosę a i soczewica jest dobra:)
OdpowiedzUsuńświetne połączenie, a ten sos musiał idealnie scalać całość ;)
OdpowiedzUsuńMięta z limonką i biorę w ciemno! Uwielbiam to połączenie :)
OdpowiedzUsuńPrzy okazji chciałam nominować Twojego bloga do LBA. Mam nadzieję, że zechcesz przyłączyć się do zabawy :) http://kotmakota.blogspot.com