Podobno to danie powinno serwować się na śniadanie, ale moim zdaniem nadaje się na każdy inny posiłek. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują - smakiem i miękkością. Są idealnie upieczone, ugotowane, po prostu rozpływają się w ustach...
Składniki (na porcję dla 2-4 osób):
- 1 puszka ciecierzycy (lub ciecierzyca ugotowana)
- 1 puszka pomidorów (lub pomidory świeże, mięsiste, bardzo dojrzałe)
- 1 średni bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- po łyżeczce sproszkowanego kuminu, kolendry, ziela angielskiego
- łyżeczka wędzonej papryki
- 4 jajka
- oliwa
- pieprz i sól
Bakłażana pokroić na kawałki, skropić oliwą, posolić i piec w 200 st. C przez około 25 min, aż ściemnieje i zrobi się miękki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać cieciorkę i przyprawy - smażyć przez około 2 min. Dodać czosnek, pomidory, 1/2 szklanki wody oraz upieczonego bakłażana. Dokładnie wymieszać i przez chwilę jeszcze odparować sos, by jego konsystencja stała się odpowiednio gęsta (według indywidualnego gustu) i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Następnie w potrawie zrobić 4 "dołki" za pomocą łyżki i do każdego wbić jajko. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić około 7 minut - białko się zetnie, a żółtko w środku pozostanie płynne.
Inspiracja: magazyn "Usta" nr 1.
Rzeczywiście, dobre na każdą porę :)
OdpowiedzUsuń