Przejdź do głównej zawartości

Szakszuka z bakłażanem i ciecierzycą

Podobno to danie powinno serwować się na śniadanie, ale moim zdaniem nadaje się na każdy inny posiłek. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują - smakiem i miękkością. Są idealnie upieczone, ugotowane, po prostu rozpływają się w ustach...



Składniki (na porcję dla 2-4 osób):


  • 1 puszka ciecierzycy (lub ciecierzyca ugotowana)
  • 1 puszka pomidorów (lub pomidory świeże, mięsiste, bardzo dojrzałe)
  • 1 średni bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • po  łyżeczce sproszkowanego kuminu, kolendry, ziela angielskiego
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • 4 jajka
  • oliwa
  • pieprz i sól

Bakłażana pokroić na kawałki, skropić oliwą, posolić i piec w 200 st. C przez około 25 min, aż ściemnieje i zrobi się miękki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać cieciorkę i przyprawy - smażyć przez około 2 min. Dodać czosnek, pomidory, 1/2 szklanki wody oraz upieczonego bakłażana. Dokładnie wymieszać i przez chwilę jeszcze odparować sos, by jego konsystencja stała się odpowiednio gęsta (według indywidualnego gustu) i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Następnie w potrawie zrobić 4 "dołki" za pomocą łyżki i do każdego wbić jajko. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić około 7 minut - białko się zetnie, a żółtko w środku pozostanie płynne. 

Inspiracja: magazyn "Usta" nr 1.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.