piątek, 11 kwietnia 2014

Szakszuka z bakłażanem i ciecierzycą

Podobno to danie powinno serwować się na śniadanie, ale moim zdaniem nadaje się na każdy inny posiłek. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują - smakiem i miękkością. Są idealnie upieczone, ugotowane, po prostu rozpływają się w ustach...



Składniki (na porcję dla 2-4 osób):


  • 1 puszka ciecierzycy (lub ciecierzyca ugotowana)
  • 1 puszka pomidorów (lub pomidory świeże, mięsiste, bardzo dojrzałe)
  • 1 średni bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • po  łyżeczce sproszkowanego kuminu, kolendry, ziela angielskiego
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • 4 jajka
  • oliwa
  • pieprz i sól

Bakłażana pokroić na kawałki, skropić oliwą, posolić i piec w 200 st. C przez około 25 min, aż ściemnieje i zrobi się miękki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać cieciorkę i przyprawy - smażyć przez około 2 min. Dodać czosnek, pomidory, 1/2 szklanki wody oraz upieczonego bakłażana. Dokładnie wymieszać i przez chwilę jeszcze odparować sos, by jego konsystencja stała się odpowiednio gęsta (według indywidualnego gustu) i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Następnie w potrawie zrobić 4 "dołki" za pomocą łyżki i do każdego wbić jajko. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić około 7 minut - białko się zetnie, a żółtko w środku pozostanie płynne. 

Inspiracja: magazyn "Usta" nr 1.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...