Przejdź do głównej zawartości

BURGER Z CIECIERZYCY I BOTWINKI Z SOSEM TAHINI-JOGURTOWYM

Tym razem przedstawiam pana burgera z mojej ulubionej ciecierzycy. Jest to połączenie smaków bliskowschodnich (ciecierzyca, tahini, kumin) z typowymi, sezonowymi produktami polskimi (botwina, ogórki małosolne). Następnym razem podzielę się z Wami genialnym przepisem na pszenno-żytnio-gryczane bułki do burgerów, które wykorzystałam do tego burgera. 


Składniki na burgery:

  • 1 łyżeczka ziaren kuminu podprażonych na patelni
  • pół pęczka botwiny z małymi buraczkami
  • 1 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 2 jajka
  • sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie ocet winny)
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • świeży koperek
  • oliwa z oliwek

Sos:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie ocet winny)
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2-1 łyżeczka pieprzu cayenne 
Dodatki:
  • ogórki małosolne 
  • rzodkiewki
  • pomidor
  • sałata masłowa


Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek. Dodać ziarenka kuminu i drobno posiekane liście botwiny wraz z buraczkami. Poddusić aż wszystko zmięknie, a woda odparuje. Pod koniec doprawić sokiem z cytryny i odrobiną soli. 
Ciecierzycę połączyć z jajkami i zmiksować na gładką masę, jak hummus. Do zmielonej ciecierzycy dodać podduszoną botwinkę oraz bułkę tartą. Doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką oraz drobno posiekanym świeżym koperkiem. Formować spore kotlety. Z tej ilości powinno wyjść około 5-7 sztuk. Można je smażyć na patelni albo upiec w piekarniku, albo połączyć obie techniki. Ja wstawiłam je najpierw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na blasze posmarowanej oliwą. Po 10 minutach wyjęłam i podsmażyłam je z obu stron na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. 
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą połączyć i odstawić na chwilę do lodówki, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. 
Bułkę do burgera przekroić na pół i podrumienić ze wszystkich stron na suchej patelni. Pierwszą połówkę posmarować sosem, położyć liść sałaty, rzodkiewkę pokrojoną w cienkie plasterki, burgera, sos, ogórek małosolny (pokrojony wzdłuż na cienkie plasterki) oraz plaster pomidora. Na koniec kładziemy wierzchnią połówkę bułki, także posmarowaną sosem. Osoby, które tak, jak ja kochają ciecierzycę, mogą pokusić się o posmarowanie spodniej połówki bułki hummusem. 

Komentarze

  1. Fajny ten burger, zwłaszcza kotlecik!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż próbuję sobie nie wyobrażać za bardzo tych wszystkich smaków, bo oszaleję! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. konkurencja dla krowarzywa :-P

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za przepis, akurat mam botwinkę i ugotowaną cieciorkę :) Jedziemy z koksem!:D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...