Przejdź do głównej zawartości

Pasta z bobem i miętą

Przyznaję bez bicia, że przepis nie jest mój. Zainspirowałam się przepisem na pastę z bobu z bloga Jadłonomia. 

jakość zdjęcia nie jest powalająca, ale przynajmniej widać obłędny kolor :)

Składniki:

  • 1 szklanka bobu
  • 2 łyżki soku z cytryny albo limonki
  • 4 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Wszystkie składniki należy zmiksować na puszystą masę. Wierzch można dodatkowo polać oliwą i posypać odrobiną posiekanej mięty. Pasta w smaku przypomina hummus. Idealnie pasuje na kanapki oraz jako dip. Ja zjadłam z czosnkowymi grzankami zrobionymi z bagietki. 

Komentarze

  1. Obojętnie czyj, grunt, że brzmi obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bób na tapecie :-D ja wczoraj robiłam pastę z bobu i mascarpone, teraz muszę spróbować twoją wersję ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.