poniedziałek, 14 lipca 2014

Pasta z bobem i miętą

Przyznaję bez bicia, że przepis nie jest mój. Zainspirowałam się przepisem na pastę z bobu z bloga Jadłonomia. 

jakość zdjęcia nie jest powalająca, ale przynajmniej widać obłędny kolor :)

Składniki:

  • 1 szklanka bobu
  • 2 łyżki soku z cytryny albo limonki
  • 4 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Wszystkie składniki należy zmiksować na puszystą masę. Wierzch można dodatkowo polać oliwą i posypać odrobiną posiekanej mięty. Pasta w smaku przypomina hummus. Idealnie pasuje na kanapki oraz jako dip. Ja zjadłam z czosnkowymi grzankami zrobionymi z bagietki. 

2 komentarze:

  1. Obojętnie czyj, grunt, że brzmi obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bób na tapecie :-D ja wczoraj robiłam pastę z bobu i mascarpone, teraz muszę spróbować twoją wersję ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...