Przyznaję bez bicia, że przepis nie jest mój. Zainspirowałam się przepisem na pastę z bobu z bloga Jadłonomia.
Składniki:
- 1 szklanka bobu
- 2 łyżki soku z cytryny albo limonki
- 4 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
Wszystkie składniki należy zmiksować na puszystą masę. Wierzch można dodatkowo polać oliwą i posypać odrobiną posiekanej mięty. Pasta w smaku przypomina hummus. Idealnie pasuje na kanapki oraz jako dip. Ja zjadłam z czosnkowymi grzankami zrobionymi z bagietki.
Obojętnie czyj, grunt, że brzmi obłędnie :)
OdpowiedzUsuńbób na tapecie :-D ja wczoraj robiłam pastę z bobu i mascarpone, teraz muszę spróbować twoją wersję ;-)
OdpowiedzUsuń