Przejdź do głównej zawartości

RACUCHY Z JAGODAMI

Drożdżowe placki z jagodami idealnie nadają się na śniadanie. Zamiast jagód można użyć innych ulubionych owoców (np. malin, startych jabłek, rozgniecionych bananów, truskawek, borówek amerykańskich) i też będzie smacznie. Dla mnie to danie zdecydowanie zalicza się do SMAKÓW DZIECIŃSTWA.

Składniki:


  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 40 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli 
  • 3 jajka
  • 1 szklanka jagód

Do miski przesiać mąkę. Zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Pozostawić na 15 min, by drożdże ruszyły. Po tym czasie dodać jajka i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać ciasto. Na koniec delikatnie wmieszać jagody. Pozostawić ciasto pod przykryciem na co najmniej 30 min, by zwiększyło swoją objętość. Smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Podawać ze śmietaną, jogurtem, cukrem lub z czymkolwiek mamy ochotę.

Komentarze

  1. jak na śniadanie to dla mnie za dużo czekania, jestem zbyt głodna po przebudzeniu :P ale na kolację - super!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.