Przejdź do głównej zawartości

SZARLOTKA SYPANA

Jedzenia jabłek nie ma końca. Tym razem proponuję szarlotkę sypaną. Receptura jest bardzo prosta. To jedno z tych ciast, które moim zdaniem, nie mogą się nie udać. Do pieczenia wybrałam kwaskowate papierówki. 


Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru (może być mieszanka brązowego i białego albo tylko brązowy)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg kwaskowatych jabłek (papierówki, antonówki itp.)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • około 175 g masła
Składniki suche dokładnie ze sobą wymieszać - mąkę, cukier, kaszę, proszek do pieczenia, cynamon. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
Do pieczenia należy użyć formy o średnicy ok. 23 cm - może to być tortownica, ja użyłam żaroodpornego naczynia. Dno tortownicy wyłożyć papierem, a boki posmarować masłem. Jeśli używamy naczynia szklanego lub ceramicznego, wystarczy jeśli posmarujemy je masłem, ewentualnie posypiemy bułką tartą. 
Suche składniki dzielimy na 3 części. Jabłka dzielimy na 2 części. Ciasto wykładamy w następujący sposób: część suchych składników, na to część jabłek, suche składniki, jabłka i na koniec suche składniki. Na wierzchu rozkładamy równomiernie masło - można je zetrzeć na tarce (najlepiej trze się masło, które chwilę poleżało w zamrażarce). 
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 60 min. 

Szarlotkę sypaną można jeść jak tylko lekko ostygnie. Świetnie smakuje na ciepło z lodami i na zimno. Nie należy zrażać się co do jej konsystencji, która może być bardziej "budyniowa" niż "ciastowa". Na dnie może pozostać trochę suchych składników, ale tym też nie trzeba się zrażać. Trzeba tylko jeść z apetytem! 

Komentarze

  1. Uwielbiam szarlotki, a tym bardziej takie sypane. Kiedyś dzieciakom pomagałam to wyszła nam właściwie zapiekanka z jabłek z kruszonką :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cz 175 g masła, to nie za dużo? W inny przepisie, o podobnym składzie było tylko 50 g a wierz oprószony brązowym cukrem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.