Przejdź do głównej zawartości

WYTRAWNY JABŁECZNIK Z MAJERANKIEM

Przeglądając ostatni numer "Sielskiego życia" natrafiłam na ten przepis. Nie byłabym sobą gdybym pominęła go obojętnie. Po kilku modyfikacjach mogłam przystąpić do rzeczy. Pozbyłam się z przepisu mięsa i zamiast sera z pleśnią użyłam żółtego (bo nie miałam pleśniowego, ale wydaje mi się, że ser z niebieską pleśnią byłby tu najlepszy). 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 42 g drożdży
  • 200 ml letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na farsz:

  • 6 czerwonych cebul dymek (ewentualnie 3 duże czerwone cebule)
  • pęczek świeżego majeranku
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 100 g startego żółtego sera (albo sera z niebieską pleśnią - smak będzie bardziej wyrazisty)
  • sól, pieprz
  • 3 jabłka (najlepiej kwaśna odmiana)
Do miski (lub na stolnicę) przesiać mąkę. Zrobić małe zagłębienie, wkruszyć do niego drożdże, wlać mleko. Zostawić na około 15 min by drożdże ruszyły. Dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne drożdżowe ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Jabłka pokroić w ćwierćplasterki. Majeranek posiekać. Cebulę pokroić w krążki. Jajka zmiksować ze śmietaną i serem, doprawić solą, pieprzem i większością majeranku (odrobinę zostawić do posypania ciasta przed podaniem). 
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na blachę, zaginając lekko brzegi. Ułożyć plasterki jabłka, posypać cebulką. Odstawić jeszcze do wyrośnięcia na około 15-20 min. Przed włożeniem do piekarnika polać jabłka masą jajeczno-śmietanową. Piekarnik powinien być rozgrzany do 200 st. C. Ciasto należy piec przez 25-30 minut na najniższym poziomie piekarnika.

Komentarze

  1. Majeranek to jedna z moich ulubieńszych przypraw, a jabłko to jeden z ulubieńszych owoców, a nigdy ich razem nie połączyłam ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.