Przejdź do głównej zawartości

CHOWDER Z KUKURYDZĄ, DYNIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Pożywna zupa z warzyw w słonecznych kolorach. Lekko słodka, lekko pikantna. A jeżeli doprawimy ją sokiem z cytryny albo  limonki, będzie również lekko kwaskowata. Polecam tę potrawę, póki jeszcze można w sklepach kupić kolby kukurydzy. Później można wykorzystać kukurydzę mrożoną (wydaje mi się, że to lepsze rozwiązanie niż kukurydza w puszce).

Składniki:

  • 1 kolba kukurydzy
  • 1/2 dużej, białej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili (może być z nasionkami dla wyrazistszego smaku)
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1/2 dyni hokkaido (pokrojona w dość dużą kostkę)
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • kilka gałązek koperku
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie (jeżeli zupa wymaga dodatkowego doprawienia): sól, pieprz, szczypta wędzonej papryki, szczypta gałki muszkatołowej, sok z 1 limonki albo 1/2 cytryny
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Resztę warzyw (oprócz dyni) pokroić na drobne kawałki i dorzucić do cebuli. Dusić pod przykryciem przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. 
Dynię posmarować lekko oliwą, oprószyć solą i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C (wystarczy około 15 min, można to zrobić wcześniej).
Po 10 minutach do warzyw wlać bulion i gotować je przez kolejne 20 min. Na koniec dodać mleczko kokosowe i ewentualnie przyprawy (paprykę wędzoną, gałkę, pieprz, sól) oraz upieczoną dynię. Podgotować jeszcze 5-10 min, by smaki dobrze się połączyły. Zupę zdjąć z ognia i posypać ją posiekanym koperkiem. 
Moją zupę podałam w wydrążonej dyni "sułtański turban", która moim zdaniem świetnie spełnia rolę ozdobnego naczynia. Nadaje się również do jedzenia. Na drugi dzień upiekłam ją i zrobiłam z niej pyszne pure do obiadu. 



Komentarze

  1. Ale pięknie podana, świetny pomysł by zaskoczyć np. gości czy rodzinę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniale podane :)) aż chciałoby się zjeść

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Zapraszam również do mnie na bloga- nominowałam Cię do zabawy, w której mam nadzieję weźmiesz udział :)

      Usuń
  5. Sułtański turban! Kupiłam właśnie taką dynię w warzywniaku...co z nią jest nie tak, jeśli nie daję rady wbić w nią noża? Proszę o pomoc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może jest stara, bo dynie im starsze, tym twardsze. A może po prostu nóż jest tępy. Jak widać, mi udało się ją przekroić. Chociaż pamiętam, że było trudno. Po upieczeniu/ugotowaniu dynia bardzo zmięknie.

      Usuń
  6. Chociaż nie do końca moja dynia to ta ze zdjęcia. Moja ma tą mniejszą część w paski a w środku jest zielonkawa...chyba kupiłam niejadalną dynię...ale w warzywniaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety, może w warzywniaku sprzedano Ci dynię typowo ozdobną. Te ozdobne chyba są bardzo twarde, żeby długo mogły poleżeć i zdobić stół

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...