Przejdź do głównej zawartości

BEZGLUTENOWE GALETTE Z GRZYBAMI I DYNIĄ

Pyszne połączenie pieczonej dyni i smażonych leśnych grzybów. Chyba po raz pierwszy zmierzyłam się z bezglutenowym ciastem do tarty. Nie było łatwo, ponieważ mąka ryżowa jest bardzo krucha (dlatego najlepiej połączyć ją z mąką pszenną), ale w rezultacie wyszło bardzo delikatne i smaczne ciasto. Jestem zadowolona.

Składniki:

ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki ryżowej (zamiast samej ryżowej można użyć pół na pół ryżowej i pszennej, by ciasto było bardziej zwarte)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 120 g zimnego masła
farsz:
  • 400 g leśnych grzybów (z przewagą kurek)
  • 4 cebule szalotki
  • 3/4 dyni hokkaido
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • łyżeczka gałki muszkatołowej 
  • sól i pieprz
  • 1 jajko
  • oliwa z oliwek

Mąkę zagnieść z masłem i solą na gładkie i zwarte ciasto. Odłożyć do lodówki na 30 min, żeby się schłodziło. 
Dynię podzielić na ćwiartki i piec w piekarniku w 180 st. C przez około 40 min. 
Grzyby pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni. Przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć posiekane szalotki. Wymieszać grzyby z cebulą.
Upieczoną dynię obrać ze skóry. Za pomocą blendera zmiksować dynię, śmietanę i jajko - powinna powstać gładka i gęsta masa. Jeżeli będzie za rzadka można dodać jeszcze kawałek dyni. Doprawić gałką, solą i pieprzem. 
Ciasto rozwałkować na sporej wielkości placek. Ułożyć go na blasze lub w formie do tarty. Na środku umieścić 3/4 grzybów. Zalać to gęstym, dyniowym sosem. Na wierzchu ułożyć resztę grzybów. Brzegi ciasta zagiąć do środka i posmarować je rozmąconym żółtkiem. Mi niestety nie udało się pięknie zawinąć brzegów, ponieważ ciasto było zbyt kruche. Dlatego warto wymieszać mąkę ryżową z pszenną. Piec przez około 40 min w temperaturze 180 st. C. 



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...