sobota, 6 września 2014

BEZGLUTENOWE GALETTE Z GRZYBAMI I DYNIĄ

Pyszne połączenie pieczonej dyni i smażonych leśnych grzybów. Chyba po raz pierwszy zmierzyłam się z bezglutenowym ciastem do tarty. Nie było łatwo, ponieważ mąka ryżowa jest bardzo krucha (dlatego najlepiej połączyć ją z mąką pszenną), ale w rezultacie wyszło bardzo delikatne i smaczne ciasto. Jestem zadowolona.

Składniki:

ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki ryżowej (zamiast samej ryżowej można użyć pół na pół ryżowej i pszennej, by ciasto było bardziej zwarte)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 120 g zimnego masła
farsz:
  • 400 g leśnych grzybów (z przewagą kurek)
  • 4 cebule szalotki
  • 3/4 dyni hokkaido
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • łyżeczka gałki muszkatołowej 
  • sól i pieprz
  • 1 jajko
  • oliwa z oliwek

Mąkę zagnieść z masłem i solą na gładkie i zwarte ciasto. Odłożyć do lodówki na 30 min, żeby się schłodziło. 
Dynię podzielić na ćwiartki i piec w piekarniku w 180 st. C przez około 40 min. 
Grzyby pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni. Przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć posiekane szalotki. Wymieszać grzyby z cebulą.
Upieczoną dynię obrać ze skóry. Za pomocą blendera zmiksować dynię, śmietanę i jajko - powinna powstać gładka i gęsta masa. Jeżeli będzie za rzadka można dodać jeszcze kawałek dyni. Doprawić gałką, solą i pieprzem. 
Ciasto rozwałkować na sporej wielkości placek. Ułożyć go na blasze lub w formie do tarty. Na środku umieścić 3/4 grzybów. Zalać to gęstym, dyniowym sosem. Na wierzchu ułożyć resztę grzybów. Brzegi ciasta zagiąć do środka i posmarować je rozmąconym żółtkiem. Mi niestety nie udało się pięknie zawinąć brzegów, ponieważ ciasto było zbyt kruche. Dlatego warto wymieszać mąkę ryżową z pszenną. Piec przez około 40 min w temperaturze 180 st. C. 



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...