Przejdź do głównej zawartości

PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA I PAPRYKI

Uwielbiam smak pieczonych warzyw. Jest on zupełnie inny niż po ugotowaniu czy usmażeniu - głębszy, bardziej umami. A do tego takie warzywa są całkiem zdrowe, bo nie tracą wielu składników odżywczych i nie są przesiąknięte tłuszczem. 


Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 5 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • sól i pieprz
  • świeże oregano
Bakłażana przekroić na pół. Paprykę również. Ząbki czosnku pozostawić w łupinkach. Blachę wyłożyć papierem do wypieków albo folią aluminiową i ułożyć na niej warzywa. Posmarować warzywa lekko oliwą z oliwek i posypać odrobiną soli. Piec w 180-200 st. C przez około 25-40 min (do momentu aż warzywa będą miękkie i przypieczone z wierzchu). Ostudzić warzywa i obrać je ze skórki. Zmiksować całość z odrobiną oliwy z oliwek i z przyprawami. Można pokusić się o dodatek szczypty chili. 
Świetnie smakuje jako dip do nachosów, chipsów, jako sos do burgerów czy pasta do kanapek. 

Komentarze

  1. bardzo ciekawy pomysł na pastę, jeszcze nie miałam okazji próbować podobnej, ale chętnie się skuszę, bo wszelkie tego rodzaju przepisy bardzo lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepisy na chłodniejsze dni też niedługo będą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W październiku na pewno będą! Niedługo pojawią się przepisy na ciepłe dania: risotto z burakami (na pewno rozgrzeje!), pizzę ratatouille. W ostatni weekend upiekłam też pyszne ciasteczka cantucci ze szczyptą cynamonu - idealny do gorącej kawy, herbaty, mleka ;)

      Usuń
  3. Świetne przepisy i piękne zdjęcia! Może nasz dział wegetariański http://freedelikatesy.pl/produkty_wegetarianskie.html przypadnie Pani do gustu? :) Będziemy obserwować i pozdrawiamy! www.freedelikatesy.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.