Uwielbiam smak pieczonych warzyw. Jest on zupełnie inny niż po ugotowaniu czy usmażeniu - głębszy, bardziej umami. A do tego takie warzywa są całkiem zdrowe, bo nie tracą wielu składników odżywczych i nie są przesiąknięte tłuszczem.
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 5 ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- 1 płaska łyżeczka kuminu
- sól i pieprz
- świeże oregano
Bakłażana przekroić na pół. Paprykę również. Ząbki czosnku pozostawić w łupinkach. Blachę wyłożyć papierem do wypieków albo folią aluminiową i ułożyć na niej warzywa. Posmarować warzywa lekko oliwą z oliwek i posypać odrobiną soli. Piec w 180-200 st. C przez około 25-40 min (do momentu aż warzywa będą miękkie i przypieczone z wierzchu). Ostudzić warzywa i obrać je ze skórki. Zmiksować całość z odrobiną oliwy z oliwek i z przyprawami. Można pokusić się o dodatek szczypty chili.
Świetnie smakuje jako dip do nachosów, chipsów, jako sos do burgerów czy pasta do kanapek.
bardzo ciekawy pomysł na pastę, jeszcze nie miałam okazji próbować podobnej, ale chętnie się skuszę, bo wszelkie tego rodzaju przepisy bardzo lubię! :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy na chłodniejsze dni też niedługo będą?
OdpowiedzUsuńW październiku na pewno będą! Niedługo pojawią się przepisy na ciepłe dania: risotto z burakami (na pewno rozgrzeje!), pizzę ratatouille. W ostatni weekend upiekłam też pyszne ciasteczka cantucci ze szczyptą cynamonu - idealny do gorącej kawy, herbaty, mleka ;)
UsuńŚwietne przepisy i piękne zdjęcia! Może nasz dział wegetariański http://freedelikatesy.pl/produkty_wegetarianskie.html przypadnie Pani do gustu? :) Będziemy obserwować i pozdrawiamy! www.freedelikatesy.pl
OdpowiedzUsuń