Idealna przekąska na wieczór z filmem. Zamiast chipsów można sobie schrupać pasternak. Naprawdę smakuje mi bardziej niż chipsy czy solone orzeszki. Jego jedyną wadą jest to, że zbyt szybko znika! W podobny sposób można upiec inne warzywa korzeniowe np. marchewkę, pietruszkę, seler.
Składniki:
- około 1-2 kg pasternaku
- 5-10 ząbków czosnku
- gruboziarnista sól morska
- pieprz
- 2 łyżki miodu
- 50 g masła
- oliwa z oliwek
- gałązka rozmarynu
- 1/2 szklanki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
Pasternak obrać i przekroić na połówki lub ćwiartki. Pasternak i ząbki czosnku ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do wypieków. Posypać solą, pieprzem i listkami rozmarynu. W rondelku rozpuścić masło z miodem i odrobiną oliwy z oliwek. Polać nim warzywa. Piec w 200 st. C przez około 35-45 min. Pasternak musi być złocisty i lepki,a po wystygnięciu będzie chrupiący i lekko ciągnący.
Upieczony czosnek zmiksować z majonezem i doprawić odrobiną soku z cytryny lub limonki - jest to tzw. sos aioli. Pieczony pasternak podawać z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz