Przejdź do głównej zawartości

PASTERNAK PIECZONY Z MIODEM

Idealna przekąska na wieczór z filmem. Zamiast chipsów można sobie schrupać pasternak. Naprawdę smakuje mi bardziej niż chipsy czy solone orzeszki. Jego jedyną wadą jest to, że zbyt szybko znika! W podobny sposób można upiec inne warzywa korzeniowe np. marchewkę, pietruszkę, seler.


Składniki:


  • około 1-2 kg pasternaku
  • 5-10 ząbków czosnku
  • gruboziarnista sól morska
  • pieprz
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g masła
  • oliwa z oliwek
  • gałązka rozmarynu
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki

Pasternak obrać i przekroić na połówki lub ćwiartki. Pasternak i ząbki czosnku ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do wypieków. Posypać solą, pieprzem i listkami rozmarynu. W rondelku rozpuścić masło z miodem i odrobiną oliwy z oliwek. Polać nim warzywa. Piec w 200 st. C przez około 35-45 min. Pasternak musi być złocisty i lepki,a po wystygnięciu będzie chrupiący i lekko ciągnący. 
Upieczony czosnek zmiksować z majonezem i doprawić odrobiną soku z cytryny lub limonki - jest to tzw. sos aioli. Pieczony pasternak podawać z sosem. 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.