Składniki:
- 1 szklanka ryżu arborio
- 1 szklanka mrożonego (albo świeżego) groszku
- 2 szklanki posiekanego jarmużu
- ok. 3 szklanki bulionu warzywnego
- lampka białego wina wytrawnego (ok. 3/4 szklanki)
- łyżka masła
- starty parmezan albo cheddar (ok. 3 łyżki) i odrobina w plasterkach/kawałkach do podania
- pieprz i ewentualnie sól
- 1 mała cebula albo 1/2 dużej
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż drobno posiekaną cebulę. Wrzuć suchy ryż. Podsmażaj do momentu aż będzie szklisty. Zalej winem i gotuj do momentu całkowitego wchłonięcia płynu przez ryż. Później już tylko trzeba dolewać po chochli bulionu. I tak przez około 20 min aż ryż będzie ugotowany al dente. 5 min przed końcem gotowania wrzucić groszek i jarmuż. Na zakończenie gotowania dodać masło i starty ser. Można jeszcze doprawić pieprzem. Solą nie trzeba, jeżeli bulion był wystarczająco doprawiony.
Risotto podałam posypane odrobiną natki pietruszki oraz kawałkami sera cheddar, który uwielbiam!
Mniam! 5 minut temu skończyłam obiad a znowu zrobiłam się głodna...
OdpowiedzUsuń