Przejdź do głównej zawartości

RISOTTO Z ZIELONYM GROSZKIEM I JARMUŻEM

Risotto to jedna z moich ulubionych włoskich potraw. Jeżeli mamy wcześniej przygotowany bulion, jest naprawdę szybka i łatwa, i nie wymaga dużej liczby składników.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1 szklanka mrożonego (albo świeżego) groszku
  • 2 szklanki posiekanego jarmużu
  • ok. 3 szklanki bulionu warzywnego
  • lampka białego wina wytrawnego (ok. 3/4 szklanki)
  • łyżka masła
  • starty parmezan albo cheddar (ok. 3 łyżki) i odrobina w plasterkach/kawałkach do podania
  • pieprz i ewentualnie sól
  • 1 mała cebula albo 1/2 dużej


Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż drobno posiekaną cebulę. Wrzuć suchy ryż. Podsmażaj do momentu aż będzie szklisty. Zalej winem i gotuj do momentu całkowitego wchłonięcia płynu przez ryż. Później już tylko trzeba dolewać po chochli bulionu. I tak przez około 20 min aż ryż będzie ugotowany al dente. 5 min przed końcem gotowania wrzucić groszek i jarmuż. Na zakończenie gotowania dodać masło i starty ser. Można jeszcze doprawić pieprzem. Solą nie trzeba, jeżeli bulion był wystarczająco doprawiony. 
Risotto podałam posypane odrobiną natki pietruszki oraz kawałkami sera cheddar, który uwielbiam!

Komentarze

  1. Mniam! 5 minut temu skończyłam obiad a znowu zrobiłam się głodna...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.