Przejdź do głównej zawartości

RISOTTO Z ZIELONYM GROSZKIEM I JARMUŻEM

Risotto to jedna z moich ulubionych włoskich potraw. Jeżeli mamy wcześniej przygotowany bulion, jest naprawdę szybka i łatwa, i nie wymaga dużej liczby składników.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1 szklanka mrożonego (albo świeżego) groszku
  • 2 szklanki posiekanego jarmużu
  • ok. 3 szklanki bulionu warzywnego
  • lampka białego wina wytrawnego (ok. 3/4 szklanki)
  • łyżka masła
  • starty parmezan albo cheddar (ok. 3 łyżki) i odrobina w plasterkach/kawałkach do podania
  • pieprz i ewentualnie sól
  • 1 mała cebula albo 1/2 dużej


Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż drobno posiekaną cebulę. Wrzuć suchy ryż. Podsmażaj do momentu aż będzie szklisty. Zalej winem i gotuj do momentu całkowitego wchłonięcia płynu przez ryż. Później już tylko trzeba dolewać po chochli bulionu. I tak przez około 20 min aż ryż będzie ugotowany al dente. 5 min przed końcem gotowania wrzucić groszek i jarmuż. Na zakończenie gotowania dodać masło i starty ser. Można jeszcze doprawić pieprzem. Solą nie trzeba, jeżeli bulion był wystarczająco doprawiony. 
Risotto podałam posypane odrobiną natki pietruszki oraz kawałkami sera cheddar, który uwielbiam!

Komentarze

  1. Mniam! 5 minut temu skończyłam obiad a znowu zrobiłam się głodna...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.