czwartek, 18 września 2014

SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ I JARMUŻU

Wieloskładnikowa sałatka pełna kolorów i witamin. A najlepsze jest to, że wszystkie składniki (oprócz kaszy i składników sosu) pochodzą z przydomowego ogródka.

Składniki sałatki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • pęczek jarmużu
  • porządna garść zielonej fasolki szparagowej
  • 2 szalotki
  • 2 małe pomidory
  • posiekana natka pietruszki
  • płatki świeżego nagietka

Sos:

  • 2 ząbki czosnku (usmażone w łupince wraz z jarmużem)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżeczka miodu lub ulubionego syropu
  • sól i pieprz

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej 2 ząbki czosnku w łupinkach. Kiedy czosnek stanie się miękki wrzucić na rozgrzaną oliwę na kilka sekund jarmuż. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie (wystarczy 15 min). Kaszę jaglaną ugotować na sypko (najlepiej gotować 2-3 min krócej niż jest to napisane na opakowaniu). Szalotki pokroić w cienkie półplasterki. Pomidory w ósemki.
Usmażony czosnek obrać. Rozgnieść go w moździerzu, dodając pozostałe składniki sosu. Ucierać do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
Warzywa wymieszać z kaszą i sosem, posypać natką pietruszki i płatkami nagietka.


4 komentarze:

  1. Ogródkowe jedzonko najlepsiejsze :D :D :D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna sałatka, na pewno zasmakowałaby mi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatki z jarmużem są bardzo smaczne, ale jeszcze bardziej np. w towarzystwie rukoli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! Na rukolę nie wpadłam. A w ogródku mojej mamy można akurat rukolę też znaleźć. Następnym razem spróbuję to połączenie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...