Wieloskładnikowa sałatka pełna kolorów i witamin. A najlepsze jest to, że wszystkie składniki (oprócz kaszy i składników sosu) pochodzą z przydomowego ogródka.
Składniki sałatki:
- 100 g kaszy jaglanej
- pęczek jarmużu
- porządna garść zielonej fasolki szparagowej
- 2 szalotki
- 2 małe pomidory
- posiekana natka pietruszki
- płatki świeżego nagietka
Sos:
- 2 ząbki czosnku (usmażone w łupince wraz z jarmużem)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka miodu lub ulubionego syropu
- sól i pieprz
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej 2 ząbki czosnku w łupinkach. Kiedy czosnek stanie się miękki wrzucić na rozgrzaną oliwę na kilka sekund jarmuż. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie (wystarczy 15 min). Kaszę jaglaną ugotować na sypko (najlepiej gotować 2-3 min krócej niż jest to napisane na opakowaniu). Szalotki pokroić w cienkie półplasterki. Pomidory w ósemki.
Usmażony czosnek obrać. Rozgnieść go w moździerzu, dodając pozostałe składniki sosu. Ucierać do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
Warzywa wymieszać z kaszą i sosem, posypać natką pietruszki i płatkami nagietka.
Ogródkowe jedzonko najlepsiejsze :D :D :D
OdpowiedzUsuńświetna sałatka, na pewno zasmakowałaby mi ;)
OdpowiedzUsuńSałatki z jarmużem są bardzo smaczne, ale jeszcze bardziej np. w towarzystwie rukoli :)
OdpowiedzUsuńO! Na rukolę nie wpadłam. A w ogródku mojej mamy można akurat rukolę też znaleźć. Następnym razem spróbuję to połączenie :)
Usuń