Przejdź do głównej zawartości

SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ I JARMUŻU

Wieloskładnikowa sałatka pełna kolorów i witamin. A najlepsze jest to, że wszystkie składniki (oprócz kaszy i składników sosu) pochodzą z przydomowego ogródka.

Składniki sałatki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • pęczek jarmużu
  • porządna garść zielonej fasolki szparagowej
  • 2 szalotki
  • 2 małe pomidory
  • posiekana natka pietruszki
  • płatki świeżego nagietka

Sos:

  • 2 ząbki czosnku (usmażone w łupince wraz z jarmużem)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżeczka miodu lub ulubionego syropu
  • sól i pieprz

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej 2 ząbki czosnku w łupinkach. Kiedy czosnek stanie się miękki wrzucić na rozgrzaną oliwę na kilka sekund jarmuż. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie (wystarczy 15 min). Kaszę jaglaną ugotować na sypko (najlepiej gotować 2-3 min krócej niż jest to napisane na opakowaniu). Szalotki pokroić w cienkie półplasterki. Pomidory w ósemki.
Usmażony czosnek obrać. Rozgnieść go w moździerzu, dodając pozostałe składniki sosu. Ucierać do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
Warzywa wymieszać z kaszą i sosem, posypać natką pietruszki i płatkami nagietka.


Komentarze

  1. Ogródkowe jedzonko najlepsiejsze :D :D :D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna sałatka, na pewno zasmakowałaby mi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatki z jarmużem są bardzo smaczne, ale jeszcze bardziej np. w towarzystwie rukoli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! Na rukolę nie wpadłam. A w ogródku mojej mamy można akurat rukolę też znaleźć. Następnym razem spróbuję to połączenie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...