wtorek, 2 września 2014

TARTA A'LA KANAPKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I DŻEMEM

To ciasto jest moją wariacją na temat kanapki z masłem orzechowym i dżemem. Okazało się prawdziwym hitem. Krem z serka mascarpone i masła orzechowego jest boski!

Składniki:

dżem:
  • 0,5 kg moreli
  • 2 łyżki cukru muscovado
  • 2 łyżki cukru białego
krem:
  • 1/2 słoiczka masła orzechowego naturalnego (Primavika)
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 1 opakowanie śmietany 36%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
ciasto:
  • około 250 g chleba tostowego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka

Kromki chleba tostowego rozwałkować, aby były bardziej płaskie i dokładnie wyłożyć nimi formę do tarty. Mleko zmiksować z jajkami i ewentualnie z odrobiną cukru pudru, żeby ciasto było bardziej słodkie. Uzyskaną mieszaniną polać równomiernie tosty. Piec w temperaturze 180 st. C przez około 30-40 min do momentu zarumienienia się tostów. 

Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i masłem orzechowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Za pomocą łyżki wymieszać ze sobą dokładnie śmietanę i masę orzechową. 

A jak przygotować dżem morelowy? Z moreli usunąć pestki. Owoce pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka i podgrzewać. Kiedy morele nieco się rozpadną i puszczą soki, wsypać cukier. Odparowywać przez około 1 godz. Ponieważ ten proces trochę trwa, warto zrobić dżemu morelowego nieco więcej i pozostałą część przełożyć do słoiczków - będzie w sam raz do naleśników albo do kanapek z masłem orzechowym. 

Po upieczeniu ciasto wystudzić. Posmarować je kremem z serka mascarpone i masła orzechowego. Odstawić na chwilę (ok. 30 min.) do lodówki, by stężało. Wierzch posmarować dżemem. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. 


6 komentarzy:

  1. Oglądanie zdjęć i czytanie tego przepisu, wręcz zmusiło mnie do zrobienia tego "CUDA". Dałem sobie spokój z robieniem dżemu, dałem gotowy (bo taki miałem) dżem brzoskwiniowy z Pińczowa. Tarta wyszła wspaniała, wszyscy byli zachwyceni. Prawdą jest, że "jedzenie oczami" mobilizuje do spróbowania. Dziękuję za wspaniały przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz. Takie wieści lubię najbardziej - że komuś, oprócz mnie, ciasto się udało i smakowało, że dobrze przedstawiłam przepis i nic w nim nie pomyliłam ;)

      Usuń
  2. Proszę o odpowiedź,jaka jest średnica tarty?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...