Przejdź do głównej zawartości

TARTA A'LA KANAPKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I DŻEMEM

To ciasto jest moją wariacją na temat kanapki z masłem orzechowym i dżemem. Okazało się prawdziwym hitem. Krem z serka mascarpone i masła orzechowego jest boski!

Składniki:

dżem:
  • 0,5 kg moreli
  • 2 łyżki cukru muscovado
  • 2 łyżki cukru białego
krem:
  • 1/2 słoiczka masła orzechowego naturalnego (Primavika)
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 1 opakowanie śmietany 36%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
ciasto:
  • około 250 g chleba tostowego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka

Kromki chleba tostowego rozwałkować, aby były bardziej płaskie i dokładnie wyłożyć nimi formę do tarty. Mleko zmiksować z jajkami i ewentualnie z odrobiną cukru pudru, żeby ciasto było bardziej słodkie. Uzyskaną mieszaniną polać równomiernie tosty. Piec w temperaturze 180 st. C przez około 30-40 min do momentu zarumienienia się tostów. 

Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i masłem orzechowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Za pomocą łyżki wymieszać ze sobą dokładnie śmietanę i masę orzechową. 

A jak przygotować dżem morelowy? Z moreli usunąć pestki. Owoce pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka i podgrzewać. Kiedy morele nieco się rozpadną i puszczą soki, wsypać cukier. Odparowywać przez około 1 godz. Ponieważ ten proces trochę trwa, warto zrobić dżemu morelowego nieco więcej i pozostałą część przełożyć do słoiczków - będzie w sam raz do naleśników albo do kanapek z masłem orzechowym. 

Po upieczeniu ciasto wystudzić. Posmarować je kremem z serka mascarpone i masła orzechowego. Odstawić na chwilę (ok. 30 min.) do lodówki, by stężało. Wierzch posmarować dżemem. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. 


Komentarze

  1. Oglądanie zdjęć i czytanie tego przepisu, wręcz zmusiło mnie do zrobienia tego "CUDA". Dałem sobie spokój z robieniem dżemu, dałem gotowy (bo taki miałem) dżem brzoskwiniowy z Pińczowa. Tarta wyszła wspaniała, wszyscy byli zachwyceni. Prawdą jest, że "jedzenie oczami" mobilizuje do spróbowania. Dziękuję za wspaniały przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz. Takie wieści lubię najbardziej - że komuś, oprócz mnie, ciasto się udało i smakowało, że dobrze przedstawiłam przepis i nic w nim nie pomyliłam ;)

      Usuń
  2. Proszę o odpowiedź,jaka jest średnica tarty?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...