To ciasto jest moją wariacją na temat kanapki z masłem orzechowym i dżemem. Okazało się prawdziwym hitem. Krem z serka mascarpone i masła orzechowego jest boski!
Składniki:
dżem:- 0,5 kg moreli
- 2 łyżki cukru muscovado
- 2 łyżki cukru białego
- 1/2 słoiczka masła orzechowego naturalnego (Primavika)
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 1 opakowanie śmietany 36%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- około 250 g chleba tostowego
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
Kromki chleba tostowego rozwałkować, aby były bardziej płaskie i dokładnie wyłożyć nimi formę do tarty. Mleko zmiksować z jajkami i ewentualnie z odrobiną cukru pudru, żeby ciasto było bardziej słodkie. Uzyskaną mieszaniną polać równomiernie tosty. Piec w temperaturze 180 st. C przez około 30-40 min do momentu zarumienienia się tostów.
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i masłem orzechowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Za pomocą łyżki wymieszać ze sobą dokładnie śmietanę i masę orzechową.
A jak przygotować dżem morelowy? Z moreli usunąć pestki. Owoce pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka i podgrzewać. Kiedy morele nieco się rozpadną i puszczą soki, wsypać cukier. Odparowywać przez około 1 godz. Ponieważ ten proces trochę trwa, warto zrobić dżemu morelowego nieco więcej i pozostałą część przełożyć do słoiczków - będzie w sam raz do naleśników albo do kanapek z masłem orzechowym.
Po upieczeniu ciasto wystudzić. Posmarować je kremem z serka mascarpone i masła orzechowego. Odstawić na chwilę (ok. 30 min.) do lodówki, by stężało. Wierzch posmarować dżemem. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.
smacznie:)
OdpowiedzUsuńMmm, cudowna rozpusta :)
OdpowiedzUsuńOglądanie zdjęć i czytanie tego przepisu, wręcz zmusiło mnie do zrobienia tego "CUDA". Dałem sobie spokój z robieniem dżemu, dałem gotowy (bo taki miałem) dżem brzoskwiniowy z Pińczowa. Tarta wyszła wspaniała, wszyscy byli zachwyceni. Prawdą jest, że "jedzenie oczami" mobilizuje do spróbowania. Dziękuję za wspaniały przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz. Takie wieści lubię najbardziej - że komuś, oprócz mnie, ciasto się udało i smakowało, że dobrze przedstawiłam przepis i nic w nim nie pomyliłam ;)
UsuńProszę o odpowiedź,jaka jest średnica tarty?
OdpowiedzUsuńForma ma około 32 cm średnicy
Usuń