Przejdź do głównej zawartości

WEGAŃSKI TAŻIN Z KOPREM WŁOSKIM

Garnek, który zawsze chciałam mieć nareszcie znalazł się w mojej kuchni! Tażin (tagine, tadżin) to nazwa naczynia i potrawy, którą się w nim przyrządza. Służy do bardzo długiego duszenia, dzięki któremu przygotowywane potrawy mają bardzo głęboki smak. Tażin to naczynie charakterystyczne dla kuchni Maroka. 


Składniki:

  • 1 koper włoski
  • 1 wędzona śliwka (zamiast niej można dodać łyżeczkę wędzonej słodkiej papryki)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml pomidorów z puszki
  • 2  łyżki rodzynków (najlepiej je namoczyć godzinę przed gotowaniem)
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 papryczka chili

Przyprawy:

  • 2-3 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonego ziarna kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Dodatki:

  • posiekana natka kolendry
  • ugotowany bulgur
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki zmielonych orzechów nerkowca
  • sól
  • oliwa z oliwek
Koper włoski obtoczyć w przyprawach. W tażinie rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę pokrojoną w piórka. Zeszklić. Dodać drobno posiekaną papryczkę oraz czosnek, a następnie wszystkie przyprawy. Zamieszać. Smażyć przez minutę. Wrzucić pokrojony w kostkę koper włoski. Chwilę jeszcze smażyć/dusić (można przykryć garnek) - około 5-10 minut, by wszystko się zarumieniło, ale nie przypaliło. Po tym czasie wlać bulion i dodać drobno posiekaną, wędzoną śliwkę. Teraz trzeba przykryć garnek i powoli dusić potrawę. Po 10 minutach wlałam pomidory i dusiłam jeszcze około 40-60 minut do momentu aż sos zgęstniał, a koper stał się miękki. Około 10-20 minut przed końcem można dodać ugotowaną ciecierzycę i namoczone rodzynki. Pod koniec można jeszcze doprawić solą.

Tak przygotowany tażin najlepiej smakuje z kuskusem albo z bulgurem. Ja ugotowałam bulgur i doprawiłam go natką kolendry, sokiem z cytryny oraz zmielonymi orzechami nerkowca i kroplą oliwy.

Uwaga! Tażin przed pierwszym użyciem trzeba namoczyć przez kilkanaście minut (instrukcja powinna być w opakowaniu/na garnku/ w ulotce). Tażin stawiamy na najmniejszym ogniu i możemy go zwiększać kiedy całe naczynie się nagrzeje. Wszystko po to by garnek nie pękł. 


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...