niedziela, 11 stycznia 2015

WEGAŃSKI TAŻIN Z KOPREM WŁOSKIM

Garnek, który zawsze chciałam mieć nareszcie znalazł się w mojej kuchni! Tażin (tagine, tadżin) to nazwa naczynia i potrawy, którą się w nim przyrządza. Służy do bardzo długiego duszenia, dzięki któremu przygotowywane potrawy mają bardzo głęboki smak. Tażin to naczynie charakterystyczne dla kuchni Maroka. 


Składniki:

  • 1 koper włoski
  • 1 wędzona śliwka (zamiast niej można dodać łyżeczkę wędzonej słodkiej papryki)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml pomidorów z puszki
  • 2  łyżki rodzynków (najlepiej je namoczyć godzinę przed gotowaniem)
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 papryczka chili

Przyprawy:

  • 2-3 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonego ziarna kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Dodatki:

  • posiekana natka kolendry
  • ugotowany bulgur
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki zmielonych orzechów nerkowca
  • sól
  • oliwa z oliwek
Koper włoski obtoczyć w przyprawach. W tażinie rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę pokrojoną w piórka. Zeszklić. Dodać drobno posiekaną papryczkę oraz czosnek, a następnie wszystkie przyprawy. Zamieszać. Smażyć przez minutę. Wrzucić pokrojony w kostkę koper włoski. Chwilę jeszcze smażyć/dusić (można przykryć garnek) - około 5-10 minut, by wszystko się zarumieniło, ale nie przypaliło. Po tym czasie wlać bulion i dodać drobno posiekaną, wędzoną śliwkę. Teraz trzeba przykryć garnek i powoli dusić potrawę. Po 10 minutach wlałam pomidory i dusiłam jeszcze około 40-60 minut do momentu aż sos zgęstniał, a koper stał się miękki. Około 10-20 minut przed końcem można dodać ugotowaną ciecierzycę i namoczone rodzynki. Pod koniec można jeszcze doprawić solą.

Tak przygotowany tażin najlepiej smakuje z kuskusem albo z bulgurem. Ja ugotowałam bulgur i doprawiłam go natką kolendry, sokiem z cytryny oraz zmielonymi orzechami nerkowca i kroplą oliwy.

Uwaga! Tażin przed pierwszym użyciem trzeba namoczyć przez kilkanaście minut (instrukcja powinna być w opakowaniu/na garnku/ w ulotce). Tażin stawiamy na najmniejszym ogniu i możemy go zwiększać kiedy całe naczynie się nagrzeje. Wszystko po to by garnek nie pękł. 


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...