niedziela, 22 lutego 2015

SOS SEROWY DO NACHOSÓW, WEGAŃSKI

Rewelacyjna, wegańska wersja serowego sosu do nachosów. Oryginalny przepis pochodzi z Simple Vegan Blog. Wprowadziłam klika swoich zmian. Dip ten ma świetną, ciągnącą się konsystencję, zupełnie taką, jaką mają serowe sosy do nachosów. Co go różni od nich? Nie ma w nim ani grama sera, ani żadnych sztuczności! Tylko ziemniaki, marchewka, płatki drożdżowe i przyprawy. 

Składniki:

  • 6 małych ziemniaków (ok. 360 g)
  • 3 małe marchewki (ok. 140 g)
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek lub innego oleju (proponuję mniej aromatyczny olej niż oliwa z oliwek, np. ryżowy albo z pestek winogron)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki drożdży nieaktywnych (płatków drożdżowych)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule szalotki
  • szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
  • łyżeczka suszonych ziół (np. bazylia, oregano, zioła prowansalskie)


Cebule i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na łyżce oleju. Ziemniaki i marchewki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Zblendować wszystkie składniki na jednolity sos. Doprawić. Można podawać lekko podgrzany lub na zimno z nachosami, frytkami itp. 

3 komentarze:

  1. Zapisuję, ale czy konieczne są te płatki drożdżowe? Nie mam pojęcia skąd je wziąć tu u mnie. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie są obowiązkowe. Jednak drożdże nieaktywne dodają fajnego, serowego posmaku, a do tego są bardzo zdrowe (źródło witamin z grupy B), warto więc rozważyć ich zakup i dodawać je do różnych dań. Ja kupiłam drożdże w sklepie ze zdrową żywnością, ale jeśli nie masz w swoim mieście dobrze zaopatrzonego sklepu ze zdrową żywnością, to jest mnóstwo sklepów internetowych, w których można je zamówić.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...