Przejdź do głównej zawartości

"MEKSYKAŃSKA" ZUPA POMIDOROWA

Szybka zupa pomidorowa, która skutecznie syci głód. Aby nadać jej meksykański charakter, dodałam do niej składniki i przyprawy, które kojarzą się z kuchnią latynoamerykańską. Kukurydza, czerwona fasola, odrobina tamaryndowca, limonka i obowiązkowo chili, najlepiej świeże. Orzeźwiającą nutę zupie dodadzą zioła świeże lub suszone - tutaj można popisać się pomysłowością. Ja użyłam odrobiny suszonego rozmarynu, ale myślę, że dobrze pasowałaby też świeża kolendra.

Składniki:

  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów 
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie 
  • 2 szklanki wody
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • kawałek suszonego tamaryndowca (wcześniej trzeba go zamoczyć)
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • limonka
  • jogurt naturalny

Użyłam przede wszystkim warzyw z puszki, co się może niektórym osobom nie spodobać... Proponuję w takim razie zupę wykonać w sezonie, kiedy będą dostępne kolby świeżej kukurydzy i dojrzałe w słońcu pomidory. Na pewno wtedy będzie smakowała jeszcze lepiej. 

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Wlewamy zmiksowane pomidory + 2 szklanki wody, wrzucamy listek laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego. Gotujemy pod przykryciem kilka minut. Dodajemy kukurydzę oraz fasolę i gotujemy jeszcze około 10 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy - rozmarynem (lub innymi ziołami), solą, suszoną papryką chili (jeżeli zdecydujemy się na świeżą paprykę, to należy dodać ją na początku - podsmażyć z cebulką i czosnkiem), tamaryndowcem przetartym przez sitko. 

Zupę zjadłam z kleksem jogurtu naturalnego i skropioną świeżym sokiem z limonki. Oczywiście jeśli nie dodamy jogurtu, a na przykład mleko kokosowe, zupa będzie w 100% wegańska. Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...