Pewnie to połączenie kojarzy Wam się z biednym końcem tygodnia, kiedy w portfelu pustki, a chce się czymś napełnić żołądek... Gdyby pominąć dodatek parmezanu i drogi makaron zastąpić tańszym, tak mogłoby być. Jedno jest pewne - to połączenie wcale nie smakuje biednie!
Składniki:
- 3 żółte cebule
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 3 łyżki świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka tymianku suszonego)
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- suchy makaron np. typu linguine (u mnie: o smaku ostrej papryczki)
- Do podania:
- starty parmezan
- rukola
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Dodać cebulę pokrojoną w półplasterki, piórka lub jeszcze mniejsze części. Smażyć przez około 15 minut, pod koniec dodając sól i świeżo zmielony pieprz. Dodać tymianek.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C. Cebulę przełożyć do garnka rzymskiego, wlać bulion i włożyć suchy makaron. Przykryć garnek i dusić potrawę w piekarniku przez około 30 minut (w zależności od grubości makaronu). Najlepiej co jakiś czas kontrolować stan makaronu. Pod koniec można odkryć przykrywkę, by nadmiar bulionu odparował.
Podawać ze startym parmezanem i listkami rukoli. Potrawa ma głęboki smak umami. W smaku przypomina zupę cebulową. Jest to w zasadzie taka makaronowa wersja zupy cebulowej!
Fajnie się zapowiadają :)
OdpowiedzUsuń