środa, 29 kwietnia 2015

MAKARON Z SOSEM CEBULOWYM

Pewnie to połączenie kojarzy Wam się z biednym końcem tygodnia, kiedy w portfelu pustki, a chce się czymś napełnić żołądek... Gdyby pominąć dodatek parmezanu i drogi makaron zastąpić tańszym, tak mogłoby być. Jedno jest pewne - to połączenie wcale nie smakuje biednie!

Składniki:

  • 3 żółte cebule
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka tymianku suszonego)
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • suchy makaron np. typu linguine (u mnie: o smaku ostrej papryczki)
  • Do podania:
  • starty parmezan
  • rukola

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Dodać cebulę pokrojoną w półplasterki, piórka lub jeszcze mniejsze części. Smażyć przez około 15 minut, pod koniec dodając sól i świeżo zmielony pieprz. Dodać tymianek. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C. Cebulę przełożyć do garnka rzymskiego, wlać bulion i włożyć suchy makaron. Przykryć garnek i dusić potrawę w piekarniku przez około 30 minut (w zależności od grubości makaronu). Najlepiej co jakiś czas kontrolować stan makaronu. Pod koniec można odkryć przykrywkę, by nadmiar bulionu odparował. 
Podawać ze startym parmezanem i listkami rukoli. Potrawa ma głęboki smak umami. W smaku przypomina zupę cebulową. Jest to w zasadzie taka makaronowa wersja zupy cebulowej!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...