Taką zupą zajadaliśmy się w święta. Jest to zupa bardzo tania i prosta, łudząco podobna do żurku. Tylko bardziej chrzanowa! Vege kiełbaski grillowe białe od PolSoja idealnie do niej pasują!
Składniki:
- około 1 litry wywaru warzywnego (na przykład takiego)
- 2 łyżki chlebowego zakwasu żytniego (opcja dla osób, które pieką chleb i mają taki zakwas w domu; można zastąpić zakwasem na żurek). Jak zrobić własny zakwas żytni? Dość prosto i przejrzyście opisałam to tutaj.
- 3 łyżki świeżo startego chrzanu
- mały kubeczek śmietany 18%
- 2 łyżki roztartego majeranku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
- do podania: rzeżucha, jajka i ugotowane ziemniaki lub sojowa biała kiełbaska
Do gotującego się bulionu dodać chrzan. W osobnej miseczce wymieszać śmietanę, zakwas i chochlę gorącej zupy. Dokładnie wymieszać i dodać od razu do gotującej się zupy. Zamieszać i doprawić majerankiem, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Można podawać z ugotowanymi ziemniakami. Idealnie do tej zupy pasują też jajka (u mnie przepiórcze) i oczywiście biała kiełbasa... oczywiście w zweganizowanej wersji od PolSoja. Kiełbaskę nacięłam i podsmażyłam na patelni na odrobinie oliwy. Można ją też podsmażyć na grillu. Przed samym podaniem można zupę posypać rzeżuchą. Będzie to fajny, wiosenny akcent.
Wyglada genialnie! Roslinożercy mogą zastąpić śmietanę mlekiem kokosowym (świetnie się sprawdza :-) )
OdpowiedzUsuńdokładnie mleko kokosowe albo ryżowe sprawdzą się tu w 100%!
UsuńOjej, do zrobienia! :-)
OdpowiedzUsuńNie lubię żurku..
OdpowiedzUsuńTo nie jest żurek... obok żurku to ta zupa nawet nie stała (bez obrazy). Wyraźnie jest napisane zupa chrzanowa
Usuń)