Słodko-kwaśne i tak dobre, że nie można się oprzeć. Torciki bezowe wbrew pozorom są całkiem proste. Przekonałam się o tym i na pewno jeszcze nie raz je upiekę. Następnym razem będą truskawkowe... Już nie mogę się doczekać!
Składniki:
- 4 białka
- szczypta soli
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietany 36%
- sok z 1/2 limonki
- skórka otarta z 1 limonki
- 1 łyżka drobnego, brązowego cukru
- kilka łodyg rabarbaru + cukier
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Kiedy piana będzie sztywna, powoli dodawać cukier puder. Ubijać dopóki masa stanie się szklista. Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Blaszki wyłożyć papierem do wypieków. Narysować na nim kółka o średnicy takiej, jakie bezy chcemy uzyskać, np. 10 cm. Na kółka wyłożyć masę bezową. Za pomocą łyżki albo rękawa cukierniczego. Piec bezy w piekarniku rozgrzanym do 140 st. C, z termoobiegiem, przez około 60 minut. Najlepiej cały czas obserwować bezy i regulować temperaturę. Kiedy zaczną się rumienić wyłączyć termoobieg, zmniejszyć nieco temperaturę. Studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku, aż do całkowitego wystygnięcia.
Serek mascarpone zmiksować z sokiem z limonki i ze skórką. Śmietanę zmiksować z łyżką brązowego cukru. Połączyć ze sobą serek i śmietanę. Druga część nadzienia to rabarbar. Smażyć go z dodatkiem cukru dość długo, aż będzie bardzo gęsty i nie będzie podchodził wodą.
Aby przełożyć bezy wszystkimi składnikami, muszą one być wystudzone. Każdą część smarować porcją kremu i porcją rabarbarowego dżemu. Ozdobić listkiem mięty.
Właśnie następny mój post będzie o potrawach z rabarbarem. Pozdrowienia.
OdpowiedzUsuń