Przejdź do głównej zawartości

TORCIKI BEZOWE Z RABARBAREM

Słodko-kwaśne i tak dobre, że nie można się oprzeć. Torciki bezowe wbrew pozorom są całkiem proste. Przekonałam się o tym i na pewno jeszcze nie raz je upiekę. Następnym razem będą truskawkowe... Już nie mogę się doczekać!



Składniki:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 36%
  • sok z 1/2 limonki
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 1 łyżka drobnego, brązowego cukru
  • kilka łodyg rabarbaru + cukier

Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Kiedy piana będzie sztywna, powoli dodawać cukier puder. Ubijać dopóki masa stanie się szklista. Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Blaszki wyłożyć papierem do wypieków. Narysować na nim kółka o średnicy takiej, jakie bezy chcemy uzyskać, np. 10 cm. Na kółka wyłożyć masę bezową. Za pomocą łyżki albo rękawa cukierniczego. Piec bezy w piekarniku rozgrzanym do 140 st. C, z termoobiegiem, przez około 60 minut. Najlepiej cały czas obserwować bezy i regulować temperaturę. Kiedy zaczną się rumienić wyłączyć termoobieg, zmniejszyć nieco temperaturę. Studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku, aż do całkowitego wystygnięcia. 
Serek mascarpone zmiksować z sokiem z limonki i ze skórką. Śmietanę zmiksować z łyżką brązowego cukru. Połączyć ze sobą serek i śmietanę. Druga część nadzienia to rabarbar. Smażyć go z dodatkiem cukru dość długo, aż będzie bardzo gęsty i nie będzie podchodził wodą. 
Aby przełożyć bezy wszystkimi składnikami, muszą one być wystudzone. Każdą część smarować porcją kremu i porcją rabarbarowego dżemu. Ozdobić listkiem mięty. 

Komentarze

  1. Właśnie następny mój post będzie o potrawach z rabarbarem. Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...