Przejdź do głównej zawartości

SAŁATKA Z FIOLETOWEGO KALAFIORA I SOS Z NERKOWCÓW

Cudowny kolor tego kalafiora skusił mnie do zakupu. Okazał się bardzo smaczny. Podobny w smaku do swojego białego brata. Jego barwa natomiast jest dużo bardziej efektowna!

Składniki:

  • 1 fioletowy kalafior (lub inny, może być nawet biały)
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1-2 czerwone cebule
  • 1/2 szklanki kaszy bulgur
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kuminu

Sos nerkowcowy:

  • garść nerkowców
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • szczypta kurkumy
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny


Kaszę bulgur ugotować w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Ja zalewam 2x większą ilością wody i gotuję do momentu aż kasza wchłonie cały płyn.
Wszystkie warzywa pokroić na duże kawałki. W przypadku szparagów główki odłożyć na bok i zostawić do pieczenia na koniec. Kalafior oraz łodygi szparagów polać oliwą, posypać solą i 1/2 łyżeczki cukru oraz kuminem. Cebulkę pokroić na ćwiartki i ósemki, rozdzielić poszczególne listki za pomocą palców. Cebulę wymieszać z 1 łyżką octu balsamicznego, szczyptą soli i 1/2 łyżeczki cukru. Rozłożyć na blasze pomiędzy kalafiorem i szparagami.
Piec warzywa w temp. 200-220 st. C przez 20 minut lub krócej, od czasu do czasu mieszając. Powinny być przypieczone, ale nadal chrupiące.


Nerkowce należy namoczyć wcześniej, najlepiej na noc zalać je zimną wodą. Jeżeli działamy ekspresowo, to zalewamy je gorącą wodą na pół godziny. Teraz należy je zmiksować z odrobiną wody na jednolitą pastę/sos. Zamiast wody można rozcieńczyć ten sos odrobiną mleka roślinnego. Doprawić płatkami drożdżowymi, kurkumą, solą, pieprzem i koperkiem. A jeśli sos jest dla nas zbyt słodki i bez wyrazu, to warto zakwasić go sokiem z cytryny.
Warzywa wymieszać z bulgurem i polać sosem nerkowcowym. Przed podaniem można tę sałatkę jeszcze posypać świeżo posiekaną kolendrą.


Komentarze

  1. Pięknie się ten kalafior prezentuje. Muszę go kiedyś spróbować, bo jeszcze nie miałam okazji. A sałatka wygląda kusząco :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwyca mnie kolor tego kalafiora - sama sałatka też prezentuje się smacznie ;) i ten sos z nerkowców - pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny, szkoda, że nie jest łatwo go dostać :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.