Cudowny kolor tego kalafiora skusił mnie do zakupu. Okazał się bardzo smaczny. Podobny w smaku do swojego białego brata. Jego barwa natomiast jest dużo bardziej efektowna!
Składniki:
- 1 fioletowy kalafior (lub inny, może być nawet biały)
- pęczek zielonych szparagów
- 1-2 czerwone cebule
- 1/2 szklanki kaszy bulgur
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka kuminu
Sos nerkowcowy:
- garść nerkowców
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- szczypta kurkumy
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
Kaszę bulgur ugotować w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Ja zalewam 2x większą ilością wody i gotuję do momentu aż kasza wchłonie cały płyn.
Wszystkie warzywa pokroić na duże kawałki. W przypadku szparagów główki odłożyć na bok i zostawić do pieczenia na koniec. Kalafior oraz łodygi szparagów polać oliwą, posypać solą i 1/2 łyżeczki cukru oraz kuminem. Cebulkę pokroić na ćwiartki i ósemki, rozdzielić poszczególne listki za pomocą palców. Cebulę wymieszać z 1 łyżką octu balsamicznego, szczyptą soli i 1/2 łyżeczki cukru. Rozłożyć na blasze pomiędzy kalafiorem i szparagami.
Piec warzywa w temp. 200-220 st. C przez 20 minut lub krócej, od czasu do czasu mieszając. Powinny być przypieczone, ale nadal chrupiące.
Nerkowce należy namoczyć wcześniej, najlepiej na noc zalać je zimną wodą. Jeżeli działamy ekspresowo, to zalewamy je gorącą wodą na pół godziny. Teraz należy je zmiksować z odrobiną wody na jednolitą pastę/sos. Zamiast wody można rozcieńczyć ten sos odrobiną mleka roślinnego. Doprawić płatkami drożdżowymi, kurkumą, solą, pieprzem i koperkiem. A jeśli sos jest dla nas zbyt słodki i bez wyrazu, to warto zakwasić go sokiem z cytryny.
Warzywa wymieszać z bulgurem i polać sosem nerkowcowym. Przed podaniem można tę sałatkę jeszcze posypać świeżo posiekaną kolendrą.
Pięknie się ten kalafior prezentuje. Muszę go kiedyś spróbować, bo jeszcze nie miałam okazji. A sałatka wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Zachwyca mnie kolor tego kalafiora - sama sałatka też prezentuje się smacznie ;) i ten sos z nerkowców - pycha
OdpowiedzUsuńŚliczny, szkoda, że nie jest łatwo go dostać :-)
OdpowiedzUsuń