Przejdź do głównej zawartości

ARBUZOWO-TRUSKAWKOWE SMOOTHIE Z CHIA

Idealny koktajl na upalny, letni dzień. Co prawda sezon na truskawki powoli się kończy, ale równie dobrze można użyć mrożonych. Zachęcam do spróbowania i picia przez całe lato. Dzięki takiemu składowi, napój ten świetnie nawadnia organizm!

Składniki:

  • 3 szklanki miąższu arbuza pokrojonego w kostkę
  • 2 szklanki truskawek 
  • 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
  • sok z 3 limonek
  • ziarenka chia, ok. 2 łyżki
  • 2 łyżki miodu do osłodzenia - opcjonalnie
Owoce wraz z mlekiem i sokiem z limonek zmiksować. Wsypać chia i zamieszać. Jeżeli smoothie będzie za gęste - dodać więcej mleka. Chia można dodać bezpośrednio przed podaniem - posypać wierzch lub wymieszać. 
A jeśli chcemy uzyskać ekstra chłodzący napój - przed przyrządzeniem wrzucić truskawki na kilka godzin do zamrażalnika. 



Komentarze

  1. takie smoothie na pewno było pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robie z arbuza nic, oprocz pojadania jak leci!
    A tu prosze, jakie pyszne smoothie!
    Poprosze!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no to czas się w końcu wybrać po arbuza do sklepu!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.