Przejdź do głównej zawartości

SAŁATKA Z ARBUZEM, FETĄ I MIĘTĄ

Jestem zachwycona tym połączeniem. Słyszałam o tego typu sałatkach już od dawna, ale dopiero pierwszy raz udało mi się przyrządzić to danie. Przedstawiam sałatkę arbuzową w dwóch wersjach - z dodatkiem świeżego ogórka albo rukoli. Moja mama hoduje wiele odmian mięty. Do tego przepisu użyłam mięty marokańskiej. Orzeźwiająca sałatka na upalne lato!

Składniki:

  • gruby plaster arbuza
  • 2 świeże ogórki gruntowe lub pęczek rukoli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • ok. 100 g fety lub sera typu bałkańskiego (można go kupić na przykład w Lidlu, przypomina prawdziwą fetę)
  • garść mięty 
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka miodu

Najpierw pokroić cebulę w cienkie półplasterki i zalać ją sosem z cytryny i miodu. Odstawić na chwilę, a w tym czasie przygotować resztę składników. Arbuza pokroić w kostkę i pozbawić pestek. W podobną kostkę pokroić fetę. Ogórka pokroić w nieco drobniejszą kostkę. Miętę posiekać. 

Zamiast ogórka można użyć pęczek rukoli. Mnie bardziej smakowała wersja z ogórkiem.


Wskazówka:

Podstawowe składniki to ARBUZ + FETA + MIĘTA + CZERWONA CEBULA oraz sos na bazie miodu i  soku z cytryny. Można pokombinować z różnymi dodatkami. Moim zdaniem im mniej dodatków, tym lepiej, ale jeden czy dwa dodatkowe nie zaszkodzą. Super będą pasowały:
  • uprażone w piekarniku lub na patelni i posiekane orzechy włoskie
  • rukola
  • ogórek
  • awokado 

Komentarze

  1. ja do tej pory jadłam tylko wersję zubożoną, czyli arbuz i feta, najsampierw podchodziłam jak do jeża, ale koniec końców uszy mi się trzęsły, gdy wcinałam ;D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.