środa, 19 sierpnia 2015

GRILLOWANE TOSTY Z PASTĄ MARCHEWKOWĄ

Grillowane tosty z pastą marchewkową i serem to idealny pomysł zarówno na śniadanie, jak i na grillową, wegetariańską ucztę. Świetnie smakują z dodatkiem jogurtowego sosu czy masełka czosnkowego. Sprawdzą się jako dodatek do sałatek i grillowanych warzyw. 


Składniki na pastę:
  • 5 niedużych marchewek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka gałązek tymianku

Ponadto:

  • pieczywo tostowe
  • kilka grubych plasterków żółtego sera np. gouda

Marchewki umyć, wyszorować, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek i posypać pieprzem oraz listkami tymianku. Tak przygotowaną marchewkę wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Lub zawinąć marchewkę w folię aluminiową i włożyć na pół godziny na rozżarzone węgle (do grilla lub ogniska). Po tym czasie wyjąć marchewkę. Dodać do niej jeszcze dwie łyżki oliwy i miód. Całość zmiksować na gładką, pomarańczową pastę.
Tosty najpierw grillować z jednej strony, następnie przełożyć na drugą stronę, każdą kromkę posmarować pastą z marchewki i położyć gruby plaster sera. Złożyć tosty i grillować jeszcze z obu stron aż powstanie piękna kratka, a ser będzie miękki i ciągnący.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...