Grillowane tosty z pastą marchewkową i serem to idealny pomysł zarówno na śniadanie, jak i na grillową, wegetariańską ucztę. Świetnie smakują z dodatkiem jogurtowego sosu czy masełka czosnkowego. Sprawdzą się jako dodatek do sałatek i grillowanych warzyw.
Składniki na pastę:
- 5 niedużych marchewek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka miodu
- kilka gałązek tymianku
Ponadto:
- pieczywo tostowe
- kilka grubych plasterków żółtego sera np. gouda
Marchewki umyć, wyszorować, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek i posypać pieprzem oraz listkami tymianku. Tak przygotowaną marchewkę wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Lub zawinąć marchewkę w folię aluminiową i włożyć na pół godziny na rozżarzone węgle (do grilla lub ogniska). Po tym czasie wyjąć marchewkę. Dodać do niej jeszcze dwie łyżki oliwy i miód. Całość zmiksować na gładką, pomarańczową pastę.
Tosty najpierw grillować z jednej strony, następnie przełożyć na drugą stronę, każdą kromkę posmarować pastą z marchewki i położyć gruby plaster sera. Złożyć tosty i grillować jeszcze z obu stron aż powstanie piękna kratka, a ser będzie miękki i ciągnący.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz