czwartek, 13 sierpnia 2015

MUFFINY Z KUKURYDZĄ, PAPRYKĄ I SEREM

Muffiny, które mogą być fajnym pomysłem na drugie śniadanie dla dzieci lub na lunch do pracy dla nas. Można je zrobić w wersji zupełnie bezglutenowej - po prostu pomijając dodatek mąki pszennej. 


Składniki na muffiny:

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 lub cała papryka czerwona
  • 2 kolby kukurydzy
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 1/2 szklanki kefiru
  • szczypiorek
  • ok. 30 małych kulek mozzarelli

Sos:

  • 1 kubeczek jogurtu greckiego
  • 2 ogórki gruntowe
  • koperek
  • łyżeczka syropu klonowego
  • sól
  • łyżka octu jabłkowego
  • pieprz


Ziarna kukurydzy oddzielić od kolb. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę ugotować (wystarczy 45 minut), a paprykę poddusić na łyżce oliwy. Mąki, sodę, proszek i sól wymieszać. Dodać do tego kukurydzę, paprykę i posiekany szczypiorek. W osobnej misce wymieszać kefir, jajko oraz oliwę. Połączyć ze sobą składniki suche i mokre. Wyłożyć ciasto do formy do muffinek wyłożonej papilotkami. Na wierzch każdej muffinki wcisnąć po 2-3 kulki mozzarelli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piec przez 25-30 minut. 
W tym czasie przygotować sos. Zetrzeć ogórka na tarce o dużych oczkach. Osolić lekko i po chwili odcisnąć wodę. Dodać startego ogórka do jogurtu. Dodać pieprz, ocet jabłkowy, syrop klonowy oraz posiekany koperek lub miętę (jeżeli wolimy bardziej orzeźwiające, wyraziste smaki!
Muffinki podawać z sosem i z mieszanką sałat. Ja wsunęłam je z rukolą i kiełkami słonecznika. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...