Muffiny, które mogą być fajnym pomysłem na drugie śniadanie dla dzieci lub na lunch do pracy dla nas. Można je zrobić w wersji zupełnie bezglutenowej - po prostu pomijając dodatek mąki pszennej.
Składniki na muffiny:
- 200 g mąki kukurydzianej
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 łaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 lub cała papryka czerwona
- 2 kolby kukurydzy
- 1 jajko
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 1/2 szklanki kefiru
- szczypiorek
- ok. 30 małych kulek mozzarelli
Sos:
- 1 kubeczek jogurtu greckiego
- 2 ogórki gruntowe
- koperek
- łyżeczka syropu klonowego
- sól
- łyżka octu jabłkowego
- pieprz
Ziarna kukurydzy oddzielić od kolb. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę ugotować (wystarczy 45 minut), a paprykę poddusić na łyżce oliwy. Mąki, sodę, proszek i sól wymieszać. Dodać do tego kukurydzę, paprykę i posiekany szczypiorek. W osobnej misce wymieszać kefir, jajko oraz oliwę. Połączyć ze sobą składniki suche i mokre. Wyłożyć ciasto do formy do muffinek wyłożonej papilotkami. Na wierzch każdej muffinki wcisnąć po 2-3 kulki mozzarelli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piec przez 25-30 minut.
W tym czasie przygotować sos. Zetrzeć ogórka na tarce o dużych oczkach. Osolić lekko i po chwili odcisnąć wodę. Dodać startego ogórka do jogurtu. Dodać pieprz, ocet jabłkowy, syrop klonowy oraz posiekany koperek lub miętę (jeżeli wolimy bardziej orzeźwiające, wyraziste smaki!
Muffinki podawać z sosem i z mieszanką sałat. Ja wsunęłam je z rukolą i kiełkami słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz