Przejdź do głównej zawartości

MUFFINY Z KUKURYDZĄ, PAPRYKĄ I SEREM

Muffiny, które mogą być fajnym pomysłem na drugie śniadanie dla dzieci lub na lunch do pracy dla nas. Można je zrobić w wersji zupełnie bezglutenowej - po prostu pomijając dodatek mąki pszennej. 


Składniki na muffiny:

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 lub cała papryka czerwona
  • 2 kolby kukurydzy
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 1/2 szklanki kefiru
  • szczypiorek
  • ok. 30 małych kulek mozzarelli

Sos:

  • 1 kubeczek jogurtu greckiego
  • 2 ogórki gruntowe
  • koperek
  • łyżeczka syropu klonowego
  • sól
  • łyżka octu jabłkowego
  • pieprz


Ziarna kukurydzy oddzielić od kolb. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę ugotować (wystarczy 45 minut), a paprykę poddusić na łyżce oliwy. Mąki, sodę, proszek i sól wymieszać. Dodać do tego kukurydzę, paprykę i posiekany szczypiorek. W osobnej misce wymieszać kefir, jajko oraz oliwę. Połączyć ze sobą składniki suche i mokre. Wyłożyć ciasto do formy do muffinek wyłożonej papilotkami. Na wierzch każdej muffinki wcisnąć po 2-3 kulki mozzarelli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piec przez 25-30 minut. 
W tym czasie przygotować sos. Zetrzeć ogórka na tarce o dużych oczkach. Osolić lekko i po chwili odcisnąć wodę. Dodać startego ogórka do jogurtu. Dodać pieprz, ocet jabłkowy, syrop klonowy oraz posiekany koperek lub miętę (jeżeli wolimy bardziej orzeźwiające, wyraziste smaki!
Muffinki podawać z sosem i z mieszanką sałat. Ja wsunęłam je z rukolą i kiełkami słonecznika. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.