Nie tyle szybki, co nieskomplikowany przepis na makaron. Zamiast słodkiego ziemniaka można użyć dyni. Smak i kolor będą podobne! Przepis odrobinę ściągnięty od Gordona Ramsaya z książki "Cooking for friends". Tylko on właśnie użył dyni.
Składniki:
- makaron penne, kukurydziany
- 1 batat
- 4 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- gałązka tymianku
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- ser cheddar
Batata pokroić w dużą kostkę. Dodać 4 ząbki czosnku (nieobrane). Oberwać listki rozmarynu i tymianku, posypać nimi bataty. Polać całość oliwą z oliwek i oprószyć solą. Dodać świeżo zmielonego pieprzu. Wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku przez około 25 minut (lub dłużej) w 200 st. C. Ugotować makaron. Po wyjęciu upieczonego słodkiego ziemniaka z piekarnika najlepiej od razu zmiksować go na gładkie puree wraz z czosnkiem (oczywiście teraz można go obrać). Tak powstaje sos. Jeżeli jest zbyt gęsty można dodać do niego odrobinę wody. Wymieszać z makaronem, skropić sokiem z cytryny i posypać startym cheddarem i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz