niedziela, 2 sierpnia 2015

PENNE Z PIECZONYM BATATEM

Nie tyle szybki, co nieskomplikowany przepis na makaron. Zamiast słodkiego ziemniaka można użyć dyni. Smak i kolor będą podobne! Przepis odrobinę ściągnięty od Gordona Ramsaya z książki "Cooking for friends". Tylko on właśnie użył dyni. 

Składniki:

  • makaron penne, kukurydziany
  • 1 batat
  • 4 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • gałązka tymianku
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • ser cheddar

Batata pokroić w dużą kostkę. Dodać 4 ząbki czosnku (nieobrane). Oberwać listki rozmarynu i tymianku, posypać nimi bataty. Polać całość oliwą z oliwek i oprószyć solą. Dodać świeżo zmielonego pieprzu. Wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku przez około 25 minut (lub dłużej) w 200 st. C. Ugotować makaron. Po wyjęciu upieczonego słodkiego ziemniaka z piekarnika najlepiej od razu zmiksować go na gładkie puree wraz z czosnkiem (oczywiście teraz można go obrać). Tak powstaje sos. Jeżeli jest zbyt gęsty można dodać do niego odrobinę wody. Wymieszać z makaronem, skropić sokiem z cytryny i posypać startym cheddarem i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...