niedziela, 13 września 2015

SAŁATKA Z FIGAMI I AWOKADO

Sałatka inspirowana Czarnogórą, bo z figami i z serem podobnym do fety, który zakupiłam podczas pobytu na Bałkanach. Do tego dodałam roszponkę i awokado. Naprawdę dobrane smaki. Można się nią zajadać do syta!


 Składniki:

  • 5 fig
  • 1 awokado
  • kilka garści roszponki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 100 g sera typu bałkańskiego np. feta
  • 2 łyżki nasion słonecznika

Sos:

  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta grubo zmielonego pieprzu 
  • ewentualnie szczypta soli

Na dnie głębokiego talerza ułożyć roszponkę. Na niej ułożyć cebulę, awokado i figi pokrojone w plasterki lub półplasterki. Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać. Polać sosem sałatkę, a na koniec posypać ją uprażonymi ziarnami słonecznika.

4 komentarze:

  1. Wygląda bosko! Ale czy figi je się ze skórką? Ja chyba wolałabym obrać, jakoś nie ufam producentom i handlowcom, pewnie nasączyli je całą tablicą mendelejewa żeby takie piękne do nas dotarły...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może po prostu przewożą je w dobrych warunkach, chłodniczych. Nawet nie wiem jakbym mogła je obrać :( Myślę, że wystarczy porządnie wyszorować ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...