Sałatka inspirowana Czarnogórą, bo z figami i z serem podobnym do fety, który zakupiłam podczas pobytu na Bałkanach. Do tego dodałam roszponkę i awokado. Naprawdę dobrane smaki. Można się nią zajadać do syta!
Składniki:
- 5 fig
- 1 awokado
- kilka garści roszponki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 100 g sera typu bałkańskiego np. feta
- 2 łyżki nasion słonecznika
Sos:
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta grubo zmielonego pieprzu
- ewentualnie szczypta soli
Na dnie głębokiego talerza ułożyć roszponkę. Na niej ułożyć cebulę, awokado i figi pokrojone w plasterki lub półplasterki. Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać. Polać sosem sałatkę, a na koniec posypać ją uprażonymi ziarnami słonecznika.
Cudowna!.
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam figi! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! Ale czy figi je się ze skórką? Ja chyba wolałabym obrać, jakoś nie ufam producentom i handlowcom, pewnie nasączyli je całą tablicą mendelejewa żeby takie piękne do nas dotarły...
OdpowiedzUsuńMoże po prostu przewożą je w dobrych warunkach, chłodniczych. Nawet nie wiem jakbym mogła je obrać :( Myślę, że wystarczy porządnie wyszorować ;)
Usuń