ZŁOCISTE ZIEMNIAKI HASSELBACK
Kolejny przepis po kalafiorowej pizzy, który chciałam koniecznie wypróbować. Podobają mi się te gęste nacięcia. Po upieczeniu ziemniaczki są naprawdę pyszne i chrupiące.
Składniki:
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- olej rzepakowy (6-10 łyżek)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- świeży rozmaryn
- dowolny ser do posypania (użyłam sera żółtego i wędzonego, ale można użyć mozzarelli)
- ostry nóż!
Ziemniaki wyszorować i ponacinać gęsto (jak na załączonym obrazku), ale nie do końca, aby nie pokroić ziemniaka na plasterki. Posmarować dokładnie połową oleju, posolić i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200-220 st. C na 25 minut. Po tym czasie wyjąć i posypać ziemniaki mieszanką przypraw (papryka wędzona, czosnek, kurkuma) oraz drobno posiekanym rozmarynem. Polać resztą oleju i wstawić na kolejne 25 minut. Pod koniec pieczenia (10 minut przed wyjęciem) posypać ziemniaki serem, tak aby dostał się pomiędzy "plasterki".
Podawać z ulubionymi sosami albo zjadać same! Idealne jako dodatek do obiadu.
Mniam! Uwielbiam takie ziemniaki! :)
OdpowiedzUsuń