sobota, 26 września 2015

ZŁOCISTE ZIEMNIAKI HASSELBACK

Kolejny przepis po kalafiorowej pizzy, który chciałam koniecznie wypróbować. Podobają mi się te gęste nacięcia. Po upieczeniu ziemniaczki są naprawdę pyszne i chrupiące.


Składniki:

  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • olej rzepakowy (6-10 łyżek)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • świeży rozmaryn 
  • dowolny ser do posypania (użyłam sera żółtego i wędzonego, ale można użyć mozzarelli)
  • ostry nóż!
Ziemniaki wyszorować i ponacinać gęsto (jak na załączonym obrazku), ale nie do końca, aby nie pokroić ziemniaka na plasterki. Posmarować dokładnie połową oleju, posolić i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200-220 st. C na 25 minut. Po tym czasie wyjąć i posypać ziemniaki mieszanką przypraw (papryka wędzona, czosnek, kurkuma) oraz drobno posiekanym rozmarynem. Polać resztą oleju i wstawić na kolejne 25 minut. Pod koniec pieczenia (10 minut przed wyjęciem) posypać ziemniaki serem, tak aby dostał się pomiędzy "plasterki".
Podawać z ulubionymi sosami albo zjadać same! Idealne jako dodatek do obiadu.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...