środa, 25 listopada 2015

WEGAŃSKA FASOLKA W TAGINE

Wegetariańska alternatywa dla popularnej fasolki po bretońsku - błyskawiczne, pożywne i rozgrzewające danie. Żeby było szybciej, użyłam warzyw z puszki, ale oczywiście można zrobić tę potrawę z samodzielnie ugotowanej fasoli i świeżych pomidorów. Danie przyrządziłam w tegine, ale sprawdzi się też zwykły garnek.

Składniki:

  • 2 puszki drobnej, białej fasoli
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 ugotowana pietruszka
  • kawałek korzenia selera - ugotowany
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól lub sos sojowy do smaku
Na łyżce oleju zeszklić cebulkę pokrojoną w cienkie piórka. Podgotowane seler i pietruszkę pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w kostkę podobnej wielkości. Obtoczyć cukinię w przyprawach - wędzonej papryce i kuminie. Do garnka wrzucić cukinię. Przykryć i dusić przez około 10 minut. Dodać pietruszkę i seler, wlać pomidory zmiksowane z papryczką chili i czosnkiem. Gotować przez kolejne 20 minut. Pod koniec wrzucić fasolkę z puszki lub ugotowaną, przyprawić ziołami (cząbrem i majerankiem). Gotować jeszcze przez 5 minut, by smaki się połączyły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...