Wegetariańska alternatywa dla popularnej fasolki po bretońsku - błyskawiczne, pożywne i rozgrzewające danie. Żeby było szybciej, użyłam warzyw z puszki, ale oczywiście można zrobić tę potrawę z samodzielnie ugotowanej fasoli i świeżych pomidorów. Danie przyrządziłam w tegine, ale sprawdzi się też zwykły garnek.
Składniki:
- 2 puszki drobnej, białej fasoli
- 1 mała cukinia
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 puszka pomidorów
- 1 ugotowana pietruszka
- kawałek korzenia selera - ugotowany
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 2 łyżki suszonego majeranku
- sól lub sos sojowy do smaku
Na łyżce oleju zeszklić cebulkę pokrojoną w cienkie piórka. Podgotowane seler i pietruszkę pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w kostkę podobnej wielkości. Obtoczyć cukinię w przyprawach - wędzonej papryce i kuminie. Do garnka wrzucić cukinię. Przykryć i dusić przez około 10 minut. Dodać pietruszkę i seler, wlać pomidory zmiksowane z papryczką chili i czosnkiem. Gotować przez kolejne 20 minut. Pod koniec wrzucić fasolkę z puszki lub ugotowaną, przyprawić ziołami (cząbrem i majerankiem). Gotować jeszcze przez 5 minut, by smaki się połączyły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz