Przejdź do głównej zawartości

ORZECHOWE CURRY Z BAKŁAŻANEM

I znów jestem mało kreatywna. Pomysł na to danie ściągnęłam od Jamiego Olivera. Musiałam wypróbować to danie, a kiedy okazało się, że jest pyszne, nie mogłam nie podzielić się z Wami przepisem. Można pieczonego bakłażana podać osobno lub pokroić go po upieczeniu w kostkę i wrzucić do fistaszkowego sosu curry.



Składniki (mniej więcej na 2 porcje):

  • 1 bakłażan
  • 1 cebula pokrojona w półtalarki
  • puszka 200 ml mleka kokosowego 
  • ryż basmati ugotowany na sypko, papadamy i plasterki cytryny do podania

Korzenna pasta:

  • 1 łyżeczka mielonego kupinu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka chili
  • kawałek imbiru (posiekany drobno)
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki psty tamaryndowej lub suszonego tamaryndowca wymoczonego i przetartego przez sitko
  • 1 mała czerwona cebula, drobno pokrojona
  • 1/2 chili pokrojona w cienkie plasterki

Cebulka do posypania:

  • 2 małe, czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w bardzo cienkie plasterki
  • 1/2 chili pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka białej gorczycy
  • garść orzeszków ziemnych niesolonych, drobno posiekanych
  • kilka listków limony kafir (pokruszonych) 
  • tłuszcz do smażenia: olej kokosowy

Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Suche przyprawy, z których składa się pasta, przez chwilę podprażyć na suchej patelni. Następnie zmiksować je z pozostałymi składnikami pasty, np. w blenderze. 
Bakłażana rozciąć na pół i ponacinać głęboko w szachownicę, uważając żeby za bardzo nie porozcinać skóry. Natrzeć warzywo połową przygotowanej pasty, tak by przyprawy dostały się w najgłębsze zakamarki. Przełożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem. Przykryć folią aluminiową i piec przez 40 minut. Po tym czasie zdjąć folię i podpiekać bakłażana przez kolejne 20 minut (lub krócej, jeśli będzie miękki i przyrumieniony wcześniej). 
Kiedy bakłażany się pieką mamy dużo czasu, by zająć się pozostałymi elementami dania. W rondelku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę do sosu curry, aż będzie miękka (ok. 10 minut na średnim ogniu). Dodać pozostałą część pasty i mleko kokosowe. Podgrzewać przez kilka minut, by sos zgęstniał. 
Ostatnia część to cebulowo-orzechowa posypka. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, czosnek oraz chili - około 6 minut. Dodać gorczycę, drobno rozkruszone liście kafir oraz rozdrobnione orzeszki ziemne. Smażyć jeszcze przez 2-3 minuty. 
Cebulowo-orzechową posypką oprószyć ryż i bakłażany. Dodatkowo ryż można skropić sokiem z cytryny i udekorować plasterkami cytryny, by miał bardziej zdecydowany smak.






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.