Przejdź do głównej zawartości

SPAGHETTI ALLA CARBONARA Z BROKUŁEM

Nie jest to typowa carbonara, a moja wegetariańska wersja tego makaronu - z suszonymi pomidorami i brokułem. Pomysł na pyszny, sycący makaron w kilka chwil.

Składniki:

  • 2 jaja
  • sól 
  • pieprz
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 brokuł
  • makaron spaghetti
  • oliwa z oliwek 
  • cząstki cytryny do podania
  • drobno posiekana natka pietruszki


Makaron razem z brokułami ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Będą gotować się w tym samym czasie, więc nie trzeba wrzucać ich do osobnych garnków. Jajka roztrzepać za pomocą trzepaczki, widelca lub, by sos był bardziej kremowy, za pomocą miksera. Doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę dodać posiekane w drobną kostkę suszone pomidory oraz czosnek (posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Dodać odcedzony makaron z brokułami (można zachować odrobinę wody z gotowania makaronu i brokułów, by rozrzedzić sos). Podsmażać chwilę. Zestawić patelnię z ognia, dodać sos jajeczny, wymieszać. Można doprawić świeżo startym parmezanem, drobno posiekaną natką pietruszki i sokiem z cytryny.

Komentarze

  1. Dania z brokułem uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. już dawno chodzi za mną MAKARON Z BROKUŁEM...nie wiem czemu?!?! Muszę w końcu to zrobić ;-)

    Serdecznie zapraszam również do siebie ;-) make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Własnie z mamą to zrobiliśmy i musze przyznać, że jest świetne. Szczególnie, że zawsze niezbyt przepadałam za brokułami i za pomidorami w oleju, i za czosnkiem. Śmieszne, że wybrałam właśnie ten przepis, ale było naprawdę smaczne. Na dodatek wyrobiłyśmy się ze zrobieniem, zjedzeniem i sprzątnięciem w przeciągu godziny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło to słyszeć. Najprostsze i najbardziej improwizowane przepisy mogą okazać się najsmaczniejsze :D

      A jeśli nie lubisz pomidorów w oleju, to koniecznie spróbuj tych bez zalewy. Moim zdaniem są o niebo lepsze i właśnie takich zazwyczaj używam.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.