Przejdź do głównej zawartości

SŁODKI MAZUREK BEZ CUKRU

Oczywiście zawiera cukier, ale wyłącznie ten naturalnie występujący w daktylach. Poza tym słodyczy dodają bezy, które zostały zrobione z białek i ksylitolu. 

Kruche ciasto:

  • 170 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Karmel z daktyli:

  • 300 g daktyli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Bezy:

  • 3 białka (ok. 115 g)
  • 170 g ksylitolu (zmielony na puder za pomocą młynka do kawy)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z limonki

Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić je na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków. Aby ulepić kształt koła należy ulepić z ciasta wałek, połączyć go w okrąg, a następnie spłaszczyć i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Brzegi ciasta zawinąć, by były nieco wyższe. Zrobić dziurki widelcem na całej powierzchni ciasta. Piec w 180 st. C przez około 20-30 minut, aż będzie ono zarumienione.

Daktyle moczyć przez co najmniej godzinę w gorącej wodzie. Kiedy staną się miękkie, dobrze odsączyć wodę i zmiksować za pomocą blendera, do uzyskania konsystencji karmelu. Jeżeli używamy świeżych daktyli, nie trzeba ich moczyć. Można "dosmaczyć" ekstraktem waniliowym, cynamonem, skórką cytryny lub innym naturalnym aromatem. Daktylowym karmelem posmarować upieczony, kruchy spód.

Bezy zajmą niestety najwięcej czasu. Zmiksować białka do uzyskania sztywnej piany. Stopniowo dodawać po łyżce ksylitolu, ciągle mieszając. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i sok z limonki. Bezy układać na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 110 st. C. Po dwóch godzinach od wstawienia bez do piekarnika, można wyłączyć piekarnik, pozostawiając bezy w środku i uchylając trochę drzwiczki piekarnika. Najlepiej, jak bezy zostaną tam przez kilka godzin, by całkowicie wystygły i jeszcze się wysuszyły (u mnie zostały na całą noc). 

Na wierzchu mazurka ułożyć bezy. Najlepiej smakuje po około 2 godzinach, kiedy bezy złapią trochę wilgoci od daktylowego karmelu.

Wskazówki:

  • jeżeli podczas pieczenia bezy zaczynają ciemnieć, zmniejszyć temperaturę o kilka stopni
  • jeżeli pomimo długiego suszenia bezy nadal mają wilgotny i miękki wierzch, nie martwić się! Moje miały lekko klejącą powierzchnię, kiedy wyłączałam piekarnik, a rano, po wystudzeniu i wysuszeniu, były już twarde i chrupiące

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.