środa, 23 marca 2016

SŁODKI MAZUREK BEZ CUKRU

Oczywiście zawiera cukier, ale wyłącznie ten naturalnie występujący w daktylach. Poza tym słodyczy dodają bezy, które zostały zrobione z białek i ksylitolu. 

Kruche ciasto:

  • 170 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Karmel z daktyli:

  • 300 g daktyli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Bezy:

  • 3 białka (ok. 115 g)
  • 170 g ksylitolu (zmielony na puder za pomocą młynka do kawy)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z limonki

Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić je na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków. Aby ulepić kształt koła należy ulepić z ciasta wałek, połączyć go w okrąg, a następnie spłaszczyć i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Brzegi ciasta zawinąć, by były nieco wyższe. Zrobić dziurki widelcem na całej powierzchni ciasta. Piec w 180 st. C przez około 20-30 minut, aż będzie ono zarumienione.

Daktyle moczyć przez co najmniej godzinę w gorącej wodzie. Kiedy staną się miękkie, dobrze odsączyć wodę i zmiksować za pomocą blendera, do uzyskania konsystencji karmelu. Jeżeli używamy świeżych daktyli, nie trzeba ich moczyć. Można "dosmaczyć" ekstraktem waniliowym, cynamonem, skórką cytryny lub innym naturalnym aromatem. Daktylowym karmelem posmarować upieczony, kruchy spód.

Bezy zajmą niestety najwięcej czasu. Zmiksować białka do uzyskania sztywnej piany. Stopniowo dodawać po łyżce ksylitolu, ciągle mieszając. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i sok z limonki. Bezy układać na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 110 st. C. Po dwóch godzinach od wstawienia bez do piekarnika, można wyłączyć piekarnik, pozostawiając bezy w środku i uchylając trochę drzwiczki piekarnika. Najlepiej, jak bezy zostaną tam przez kilka godzin, by całkowicie wystygły i jeszcze się wysuszyły (u mnie zostały na całą noc). 

Na wierzchu mazurka ułożyć bezy. Najlepiej smakuje po około 2 godzinach, kiedy bezy złapią trochę wilgoci od daktylowego karmelu.

Wskazówki:

  • jeżeli podczas pieczenia bezy zaczynają ciemnieć, zmniejszyć temperaturę o kilka stopni
  • jeżeli pomimo długiego suszenia bezy nadal mają wilgotny i miękki wierzch, nie martwić się! Moje miały lekko klejącą powierzchnię, kiedy wyłączałam piekarnik, a rano, po wystudzeniu i wysuszeniu, były już twarde i chrupiące

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...