czwartek, 17 marca 2016

ZAPKIEKANKA Z CUKINII I SOCZEWICY ORAZ SURÓWKA MARCHEWKOWA Z MAKIEM I TAHINI

Mam w kuchni nowych pomocników! Jest to spiralizer, dzięki któremu można wyczarować fantastyczny warzywny makaron o różnej szerokości oraz mandolina, która świetnie sobie radzi w krojeniu warzyw na cieniutkie plasterki i nie tylko. W tym przepisie wykorzystałam oba te urządzenia. Zarówno spiralizer, jak i mandolinę można kupić na stronie Benriner

Zapiekanka zrobiona jest na wzór lazanii, ale zamiast makaronu użyłam cienkich plastrów cukinii. Przełożyłam je sosem pomidorowo-soczewicowym i beszamelem. Jest ona mniej zwarta, niż oryginalna lazania z makaronem, ale za to nieco lżejsza. Do takiej zapiekanki idealnie pasuje chrupiąca i odświeżająca surówka. Doprawiłam ją sosem na bazie pasty tahini i posypałam makiem.   


Składniki:  

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 1/2 szklanki suchej brązowej soczewicy (namoczona przez noc i gotowana przez 20 min)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka harissy lub papryki chilli w proszku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ok. 3/4 szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 kulka mozzarelli 
  • 1 cukinia

Surówka:

  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka maku
  • 1 łyżka pasty tahini
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • ewentualnie 1 ząbek czosnku i odrobina miodu dla większej słodyczy
Średnią cukinię pokroić na cienkie plasterki za pomocą obieraczki lub najlepiej mandoliny. 
Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Po 2 minutach dorzucić posiekany czosnek. Z pęczka pietruszki odciąć łodyżki i je cienko posiekać. Dodać do cebuli i czosnku, podsmażać jeszcze kilka minut. Wlać pomidory i dusić ok. 10 minut. Dodać ugotowaną soczewicę. Dusić jeszcze przez kilka-kilkanaście minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić harissą i ewentualnie solą. Można też dodać odrobinę wędzonej papryki.
W rondelku przygotować beszamel. Rozpuścić masło. Dodać mąkę, dobrze wymieszać ją z masłem i podprażać przez około 2 minuty, nie rumienić. Wszystko robić na małym ogniu. Następnie wlać ostrożnie zimne mleko, wciąż mieszając. Jeżeli sos wydaje się za gęsty można dodać jeszcze trochę mleka. Doprawić gałką muszkatołową i solą, zestawić z ognia. 
Mozzarellę zetrzeć lub pokroić na  plasterki.



Żaroodporne naczynie posmarować lekko olejem. Dno wyłożyć plasterkami cukinii, posmarować cienko beszamelem i sosem z soczewicy. Na to znów położyć plasterki cukinii i kolejne warstwy. Kończymy warstwą beszamelu. Posypujemy wierzch mozzarellą lub, jeśli chcemy bardziej "delikatny" wierzch, startym parmezanem. Zapiekankę piec w temp. ok. 200 st. C. Przez pierwsze 20 minut z przykryciem, a następnie odkrytą przez kolejne 20 minut lub do momentu aż większość płynu wyparuje, a wierzch się zrumieni. 

Kiedy zapiekanka się piecze, to dobry moment, by przygotować surówkę z marchewki. Starłam ją za pomocą spiralizera, uzyskując efektowne długie i cienkie marchewkowe wstążki. Dokładnie wymieszać pastę tahini, sok z limonki, kumin, odrobinę oleju sezamowego lub słonecznikowego. Można pokusić się o dodatek czegoś słodkiego np. odrobiny miodu lub coś wyrazistego np. ząbek czosnku. Doprawić solą. Marchewkę wymieszać z sosem i posypać makiem.


Spiralizer i mandolina na dobre zagoszczą w mojej kuchni. Już możecie wypatrywać na blogu przepisów na warzywne chipsy i makarony, bo z pewnością niedługo się tu pojawią. Robiłam już chipsy z cukinii i wyszły naprawdę pyszne i chrupiące!

1 komentarz:

  1. Przepis jest bardzo interesujący, zapiszę go sobie, jakoś w kwietniu dam znać czy wszystko mi dobrze wyszło :))) pozdrawiam i zapraszam na mój blog

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...