Przejdź do głównej zawartości

ZAPKIEKANKA Z CUKINII I SOCZEWICY ORAZ SURÓWKA MARCHEWKOWA Z MAKIEM I TAHINI

Mam w kuchni nowych pomocników! Jest to spiralizer, dzięki któremu można wyczarować fantastyczny warzywny makaron o różnej szerokości oraz mandolina, która świetnie sobie radzi w krojeniu warzyw na cieniutkie plasterki i nie tylko. W tym przepisie wykorzystałam oba te urządzenia. Zarówno spiralizer, jak i mandolinę można kupić na stronie Benriner

Zapiekanka zrobiona jest na wzór lazanii, ale zamiast makaronu użyłam cienkich plastrów cukinii. Przełożyłam je sosem pomidorowo-soczewicowym i beszamelem. Jest ona mniej zwarta, niż oryginalna lazania z makaronem, ale za to nieco lżejsza. Do takiej zapiekanki idealnie pasuje chrupiąca i odświeżająca surówka. Doprawiłam ją sosem na bazie pasty tahini i posypałam makiem.   


Składniki:  

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 1/2 szklanki suchej brązowej soczewicy (namoczona przez noc i gotowana przez 20 min)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka harissy lub papryki chilli w proszku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ok. 3/4 szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 kulka mozzarelli 
  • 1 cukinia

Surówka:

  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka maku
  • 1 łyżka pasty tahini
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • ewentualnie 1 ząbek czosnku i odrobina miodu dla większej słodyczy
Średnią cukinię pokroić na cienkie plasterki za pomocą obieraczki lub najlepiej mandoliny. 
Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Po 2 minutach dorzucić posiekany czosnek. Z pęczka pietruszki odciąć łodyżki i je cienko posiekać. Dodać do cebuli i czosnku, podsmażać jeszcze kilka minut. Wlać pomidory i dusić ok. 10 minut. Dodać ugotowaną soczewicę. Dusić jeszcze przez kilka-kilkanaście minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić harissą i ewentualnie solą. Można też dodać odrobinę wędzonej papryki.
W rondelku przygotować beszamel. Rozpuścić masło. Dodać mąkę, dobrze wymieszać ją z masłem i podprażać przez około 2 minuty, nie rumienić. Wszystko robić na małym ogniu. Następnie wlać ostrożnie zimne mleko, wciąż mieszając. Jeżeli sos wydaje się za gęsty można dodać jeszcze trochę mleka. Doprawić gałką muszkatołową i solą, zestawić z ognia. 
Mozzarellę zetrzeć lub pokroić na  plasterki.



Żaroodporne naczynie posmarować lekko olejem. Dno wyłożyć plasterkami cukinii, posmarować cienko beszamelem i sosem z soczewicy. Na to znów położyć plasterki cukinii i kolejne warstwy. Kończymy warstwą beszamelu. Posypujemy wierzch mozzarellą lub, jeśli chcemy bardziej "delikatny" wierzch, startym parmezanem. Zapiekankę piec w temp. ok. 200 st. C. Przez pierwsze 20 minut z przykryciem, a następnie odkrytą przez kolejne 20 minut lub do momentu aż większość płynu wyparuje, a wierzch się zrumieni. 

Kiedy zapiekanka się piecze, to dobry moment, by przygotować surówkę z marchewki. Starłam ją za pomocą spiralizera, uzyskując efektowne długie i cienkie marchewkowe wstążki. Dokładnie wymieszać pastę tahini, sok z limonki, kumin, odrobinę oleju sezamowego lub słonecznikowego. Można pokusić się o dodatek czegoś słodkiego np. odrobiny miodu lub coś wyrazistego np. ząbek czosnku. Doprawić solą. Marchewkę wymieszać z sosem i posypać makiem.


Spiralizer i mandolina na dobre zagoszczą w mojej kuchni. Już możecie wypatrywać na blogu przepisów na warzywne chipsy i makarony, bo z pewnością niedługo się tu pojawią. Robiłam już chipsy z cukinii i wyszły naprawdę pyszne i chrupiące!

Komentarze

  1. Przepis jest bardzo interesujący, zapiszę go sobie, jakoś w kwietniu dam znać czy wszystko mi dobrze wyszło :))) pozdrawiam i zapraszam na mój blog

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.