poniedziałek, 11 kwietnia 2016

CHIPSY Z PIEKARNIKA: CUKINIA I TOPINAMBUR

Dwa rodzaje warzywnych chipsów - z topinamburu i z cukinii. Każde inne wymaga nieco innej temperatury pieczenia - ale obydwa przepyszne! Najlepsze są, jeśli warzywa pokroi się na cienkie plasterki za pomocą mandoliny, ale oczywiście można pobawić się z nożem lub z obieraczką. Im cieńsze kawałki, tym szybciej się je przygotowuje i tym bardziej są chrupiące.


Składniki:

  • 0,5-1 kg topinamburu
  • sól i pieprz 
  • 1 średnia cukinia
  • sól 

  • szczypta wędzonej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • kilka łyżek oleju rzepakowego

Warzywa umyć i pokroić w cienkie plasterki - osobno cukinię i osobno topinambur. Topinamburu nie trzeba obierać, wystarczy dobrze wyszorować, a jeśli ma niezbyt apetyczną skórkę, to ewentualnie go lekko oskrobać.

Do topinamburu dodać ok. 4 łyżki oleju rzepakowego. Dokładnie wymieszać plasterki, by wszystkie pokryły się tłuszczem, posolić i obficie doprawić pieprzem. Plasterki rozłożyć na blasze wyłożonej pergaminem tak, aby tworzyły jedną warstwę. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 10-15 minut lub do momentu osiągnięcia preferowanego zarumienienia.

Cukinię również wymieszać z olejem rzepakowym (ok. 2-3 łyżki). Rozłożyć na blasze wyłożonej pergaminem tak, aby plasterki nie leżały na sobie. Posypać przyprawami - solą, wędzoną papryką i  papryką ostrą. Piec, a raczej suszyć w temperaturze 100-110 stopni C przez około 30-40 minut. Podczas pieczenia można regulować tę temperaturę dodając lub odejmując 10 stopni. Plasterki skurczą się i staną się lekkie, wysuszone. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...