Przejdź do głównej zawartości

PORTOBELLO NADZIEWANE SZPINAKIEM I NERKOWCAMI

Portobello to duże, brązowe pieczarki, które świetnie nadają się do faszerowania. Można zastąpić je zwykłymi, białymi pieczarkami o wyrośniętych kapeluszach. Kiedy zobaczyłam je na sklepowej półce, od razu pomyślałam, że będę chciała je nafaszerować. Pomysł na farsz narodził się później...



Składniki:

  • 4 grzyby portobello
  • ok. 150 g liści szpinaku
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • kawałek sera długodojrzewającego
  • świeży lub suszony tymianek

Pieczarki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem - wydrążyć korzonki i trochę miąższu ze środka, ale uważać, żeby nie przedziurawić kapelusza. Posmarować je oliwą z oliwek, doprawić solą, pieprzem i odrobiną tymianku, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i  zapiekać przez 10 minut.

Nerkowce uprażyć na suchej patelni, a następnie drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć drobno posiekaną cebulkę i pieczarki, trochę później dodać rozgnieciony lub posiekany czosnek. Na koniec dodać lekko posiekane liście szpinaku i posiekane orzechy. Zamieszać i po dwóch minutach wyłączyć gaz. Dodać bułkę tartą i łyżkę startego sera. Dokładnie wymieszać, doprawić odrobiną soli, pieprzem i tymiankiem. 

Podpieczone kapelusze nafaszerować mieszaniną szpinaku i orzechów. Wierzch posypać startym serem. Zapiekać przez około 20 minut w 180 st. C.

Wskazówki:
  • w wersji wegańskiej ser dodawany do farszu można zastąpić płatkami drożdży nieaktywnych. Można też użyć specjalnego, wegańskiego sera, albo po prostu pominąć ten dodatek - i tak będzie pysznie!

Pieczarkowy Tydzień 2016

Komentarze

  1. Właśnie planuję nadzianie pieczarek szpinakiem. To musi być wspaniałe połączenie. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uuu, ale bosko wyglądają! Moje smaki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.