Przejdź do głównej zawartości

PORTOBELLO NADZIEWANE SZPINAKIEM I NERKOWCAMI

Portobello to duże, brązowe pieczarki, które świetnie nadają się do faszerowania. Można zastąpić je zwykłymi, białymi pieczarkami o wyrośniętych kapeluszach. Kiedy zobaczyłam je na sklepowej półce, od razu pomyślałam, że będę chciała je nafaszerować. Pomysł na farsz narodził się później...



Składniki:

  • 4 grzyby portobello
  • ok. 150 g liści szpinaku
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • kawałek sera długodojrzewającego
  • świeży lub suszony tymianek

Pieczarki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem - wydrążyć korzonki i trochę miąższu ze środka, ale uważać, żeby nie przedziurawić kapelusza. Posmarować je oliwą z oliwek, doprawić solą, pieprzem i odrobiną tymianku, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i  zapiekać przez 10 minut.

Nerkowce uprażyć na suchej patelni, a następnie drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć drobno posiekaną cebulkę i pieczarki, trochę później dodać rozgnieciony lub posiekany czosnek. Na koniec dodać lekko posiekane liście szpinaku i posiekane orzechy. Zamieszać i po dwóch minutach wyłączyć gaz. Dodać bułkę tartą i łyżkę startego sera. Dokładnie wymieszać, doprawić odrobiną soli, pieprzem i tymiankiem. 

Podpieczone kapelusze nafaszerować mieszaniną szpinaku i orzechów. Wierzch posypać startym serem. Zapiekać przez około 20 minut w 180 st. C.

Wskazówki:
  • w wersji wegańskiej ser dodawany do farszu można zastąpić płatkami drożdży nieaktywnych. Można też użyć specjalnego, wegańskiego sera, albo po prostu pominąć ten dodatek - i tak będzie pysznie!

Pieczarkowy Tydzień 2016

Komentarze

  1. Właśnie planuję nadzianie pieczarek szpinakiem. To musi być wspaniałe połączenie. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uuu, ale bosko wyglądają! Moje smaki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.