Przejdź do głównej zawartości

RAVIOLI ZE SZCZAWIEM, ZIEMNIAKIEM I PŁYNNYM ŻÓŁTKIEM

Ravioli ze szczawiem i pieczonym  ziemniakiem to w pewnym sensie dekonstrukcja tak popularnej w Polsce zupy szczawiowej. Zawiera 3 składniki charakterystyczne dla tej zupy: szczaw duszony na maśle, ziemniaka i jajko,a właściwie żółtko. Rzeczywiście smak się z nią kojarzy, ale za to forma jest zupełnie inna. Jeśli ktoś lubi szczawiową, polubi też moje ravioli!


Składniki dla 2 osób:

  • pęczek szczawiu
  • pieczony ziemniak (najlepiej upiec go przy okazji ogniska lub grilla)
  • 8 żółtek
  • masło
  • estragon

Składniki na ciasto:
  • 400 g semoliny z mąki durum (może być pół na pół z mąką pszenną typ 550 lub włoską mąką typu "00")
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy z oliwek

Farsz

Szczaw należy drobno posiekać i podsmażyć go na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Najlepszy ziemniak do tego przepisu to podgotowany w skórce i upieczony na grillu lub ognisku. Można go też uwędzić domowym sposobem* lub upiec w piekarniku. Rozgnieść ziemniaka za pomocą widelca (można, ale nie trzeba obierać ze skórki, jeśli ziemniak był młody i miał cieniutką skórkę), wymieszać ze szczawiem. Prosty farsz skomponowany z dwóch składników!

Wykonanie ciasta

Do mąki wbić jajka, posolić lekko i dodać oliwę. Zagniatać aż powstanie miękkie, elastyczne, jednolite ciasto. Rozwałkować bardzo bardzo cienko (jak najcieniej potrafimy) najlepiej użyć do tego celu maszynki do makaronu. 

Z ciasta wykrawać okrągłe placki. Na środek położyć około łyżeczkę farszu, lekko spłaszczyć, położyć żółtko i przykryć drugim okrągłym plackiem ciasta. Dokładnie zakleić brzegi. 

Wrzucać ravioli do wrzątku, gotować przez minutę (maksymalnie dwie minuty), by żółtko było płynne, a makaron al dente. 

Na patelni rozpuścić masło. Dodać do niego drobno posiekany estragon. Podgrzewać jeszcze 2 minuty. Ravioli polać estragonowym masełkiem. 

Wskazówki:


  • wędzenie w domowych warunkach nie jest trudne. Wystarczy na dnie garnka umieścić wiórki drewna do wędzenia (dostępne w dobrych sklepach), na tym ustawić wkładkę do gotowania na parze lub metalowe sitko. W sitku umieścić ziemniaki. Podpalić drewno. Garnek przykryć folią spożywczą. Zamiast drewna można użyć na przykład sianka.
  • jajka do tego przepisu muszą być super świeże, wówczas żółtko jest mocne i jest mniejsze ryzyko, że zostanie uszkodzone podczas oddzielania od białka. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...