Ravioli ze szczawiem i pieczonym ziemniakiem to w pewnym sensie dekonstrukcja tak popularnej w Polsce zupy szczawiowej. Zawiera 3 składniki charakterystyczne dla tej zupy: szczaw duszony na maśle, ziemniaka i jajko,a właściwie żółtko. Rzeczywiście smak się z nią kojarzy, ale za to forma jest zupełnie inna. Jeśli ktoś lubi szczawiową, polubi też moje ravioli!
Składniki dla 2 osób:
- pęczek szczawiu
- pieczony ziemniak (najlepiej upiec go przy okazji ogniska lub grilla)
- 8 żółtek
- masło
- estragon
Składniki na ciasto:
- 400 g semoliny z mąki durum (może być pół na pół z mąką pszenną typ 550 lub włoską mąką typu "00")
- 4 jajka
- szczypta soli
- łyżka oliwy z oliwek
Farsz
Szczaw należy drobno posiekać i podsmażyć go na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Najlepszy ziemniak do tego przepisu to podgotowany w skórce i upieczony na grillu lub ognisku. Można go też uwędzić domowym sposobem* lub upiec w piekarniku. Rozgnieść ziemniaka za pomocą widelca (można, ale nie trzeba obierać ze skórki, jeśli ziemniak był młody i miał cieniutką skórkę), wymieszać ze szczawiem. Prosty farsz skomponowany z dwóch składników!
Wykonanie ciasta
Do mąki wbić jajka, posolić lekko i dodać oliwę. Zagniatać aż powstanie miękkie, elastyczne, jednolite ciasto. Rozwałkować bardzo bardzo cienko (jak najcieniej potrafimy) najlepiej użyć do tego celu maszynki do makaronu.
Z ciasta wykrawać okrągłe placki. Na środek położyć około łyżeczkę farszu, lekko spłaszczyć, położyć żółtko i przykryć drugim okrągłym plackiem ciasta. Dokładnie zakleić brzegi.
Wrzucać ravioli do wrzątku, gotować przez minutę (maksymalnie dwie minuty), by żółtko było płynne, a makaron al dente.
Na patelni rozpuścić masło. Dodać do niego drobno posiekany estragon. Podgrzewać jeszcze 2 minuty. Ravioli polać estragonowym masełkiem.
Wskazówki:
- wędzenie w domowych warunkach nie jest trudne. Wystarczy na dnie garnka umieścić wiórki drewna do wędzenia (dostępne w dobrych sklepach), na tym ustawić wkładkę do gotowania na parze lub metalowe sitko. W sitku umieścić ziemniaki. Podpalić drewno. Garnek przykryć folią spożywczą. Zamiast drewna można użyć na przykład sianka.
- jajka do tego przepisu muszą być super świeże, wówczas żółtko jest mocne i jest mniejsze ryzyko, że zostanie uszkodzone podczas oddzielania od białka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz