środa, 18 maja 2016

RAVIOLI ZE SZCZAWIEM, ZIEMNIAKIEM I PŁYNNYM ŻÓŁTKIEM

Ravioli ze szczawiem i pieczonym  ziemniakiem to w pewnym sensie dekonstrukcja tak popularnej w Polsce zupy szczawiowej. Zawiera 3 składniki charakterystyczne dla tej zupy: szczaw duszony na maśle, ziemniaka i jajko,a właściwie żółtko. Rzeczywiście smak się z nią kojarzy, ale za to forma jest zupełnie inna. Jeśli ktoś lubi szczawiową, polubi też moje ravioli!


Składniki dla 2 osób:

  • pęczek szczawiu
  • pieczony ziemniak (najlepiej upiec go przy okazji ogniska lub grilla)
  • 8 żółtek
  • masło
  • estragon

Składniki na ciasto:
  • 400 g semoliny z mąki durum (może być pół na pół z mąką pszenną typ 550 lub włoską mąką typu "00")
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy z oliwek

Farsz

Szczaw należy drobno posiekać i podsmażyć go na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Najlepszy ziemniak do tego przepisu to podgotowany w skórce i upieczony na grillu lub ognisku. Można go też uwędzić domowym sposobem* lub upiec w piekarniku. Rozgnieść ziemniaka za pomocą widelca (można, ale nie trzeba obierać ze skórki, jeśli ziemniak był młody i miał cieniutką skórkę), wymieszać ze szczawiem. Prosty farsz skomponowany z dwóch składników!

Wykonanie ciasta

Do mąki wbić jajka, posolić lekko i dodać oliwę. Zagniatać aż powstanie miękkie, elastyczne, jednolite ciasto. Rozwałkować bardzo bardzo cienko (jak najcieniej potrafimy) najlepiej użyć do tego celu maszynki do makaronu. 

Z ciasta wykrawać okrągłe placki. Na środek położyć około łyżeczkę farszu, lekko spłaszczyć, położyć żółtko i przykryć drugim okrągłym plackiem ciasta. Dokładnie zakleić brzegi. 

Wrzucać ravioli do wrzątku, gotować przez minutę (maksymalnie dwie minuty), by żółtko było płynne, a makaron al dente. 

Na patelni rozpuścić masło. Dodać do niego drobno posiekany estragon. Podgrzewać jeszcze 2 minuty. Ravioli polać estragonowym masełkiem. 

Wskazówki:


  • wędzenie w domowych warunkach nie jest trudne. Wystarczy na dnie garnka umieścić wiórki drewna do wędzenia (dostępne w dobrych sklepach), na tym ustawić wkładkę do gotowania na parze lub metalowe sitko. W sitku umieścić ziemniaki. Podpalić drewno. Garnek przykryć folią spożywczą. Zamiast drewna można użyć na przykład sianka.
  • jajka do tego przepisu muszą być super świeże, wówczas żółtko jest mocne i jest mniejsze ryzyko, że zostanie uszkodzone podczas oddzielania od białka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...