Przejdź do głównej zawartości

TARTA Z BOTWINĄ, KOZIM SEREM I MIODOWĄ NUTĄ

Botwinka koniecznie musi pojawić się na talerzu o tej porze roku! Niekoniecznie w formie chłodnika. A skoro botwinka lubi się z nabiałem, to postanowiłam upiec taką oto tartę z serem kozim i ricottą o lekko słodkawym posmaku.


Składniki:

  • pęczek botwinki z małymi buraczkami
  • 100 g koziej rolady (ja wybrałam słodkawą z dodatkiem miodu)
  • 250 g sera ricotta
  • mała czerwona cebula
  • tymianek
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g orzechów włoskich (lekko posiekanych)

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • 4 łyżki zimnej wody


Z podanych składników zagnieść ciasto. Nie zagniatać go zbyt długo - tylko do połączenia składników. Uformować kulkę i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Wyłożyć ciastem formę do tarty. Zrobić za pomocą widelca dziurki. Podpiec w piekarniku przez 10-15 minut (180 st. C). 

Na patelni rozpuścić masło i zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Po 4-5 minutach dodać posiekane buraczki (jednego buraczka z najładniejszymi liśćmi zostawić do dekoracji) oraz łodyżki botwinki. Na koniec wrzucić posiekane zielone części botwinki oraz czosnek. Doprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem oraz sokiem z cytryny. Odstawić z ognia. 



Zmiksować ze sobą oba rodzaje sera i jajka. Dodać wystudzoną botwinkę. Powstałą masę wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć liście botwinki i buraczka przekrojonego na pół. Posypać orzechami włoskimi. Wierzch posmarować odrobiną roztopionego masła lub mieszaniną masła z miodem (jeżeli użyliśmy niesłodkiego sera koziego). Zapiekać przez około 35-40 minut w 180 st. C.  


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.