Przejdź do głównej zawartości

BEZGLUTENOWE BROWNIE Z FASOLI

Z okazji Dnia Dziecka mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe upieczone nie na mące, ale na białej fasoli, która jak się okazuje, jest świetną bazą do różnego rodzaju wypieków.


Składniki ciasta:

  • 3 szklanki ugotowanej fasoli (lub z puszki)
  • 3 jajka
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 100 g gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 laska wanilii 
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki polewy:

  • 50 g gorzkiej czekolady (lub mlecznej)
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
  • orzechy pekan do dekoracji

Fasolę najlepiej zmielić dwukrotnie w "maszynce do mięsa", by nie pozostało żadnych grudek (można też użyć blendera, ale wydaje mi się, że to najlepszy sposób).
W kąpieli wodnej (metalowa miska umieszczona nad garnkiem z parującą wodą) rozpuścić gorzką czekoladę (100 g). Ostudzić, ale nie pozwolić jej zastygnąć. W misce zmiksować jajka z brązowym cukrem. Dodać resztę składników (z laski wanilii wyłuskać ziarenka), a na koniec rozpuszczoną czekoladę. Wylać ciasto na dużą kwadratową tortownicę wyłożoną papierem do wypieków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec przez około 20 min. 

W tym czasie przygotować polewę.  Czekoladę, śmietanę oraz cukier rozpuścić w rondelku. Kiedy wszystkie składniki się połączą polać polewą gorące ciasto, ułożyć na nim orzechy pekan i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe. Pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto!

Wskazówki:
  • zamiast białej fasoli można użyć fasoli czarnej - z puszki lub ugotowanej samemu
  • zamiast brązowego cukru można dodać innego "dosładzacza", np. ksylitol lub 2 zmiksowane banany. Jeśli użyjemy banany można dodać mniej jajek.

Komentarze

  1. Nie pomyślałabym, że fasola może się sprawdzić w tej roli. Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam już ciasta marchewkowe i buraczkowe ale ciasto z cukinia to zupełna nowość dla mnie. Z pewnością wypróbuję! Lubię piec więc regularnie zaglądam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl
    bo jest tam mnóstwo wspaniałych przepisów, na różne okazje i o różnym stopniu trudności!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...