niedziela, 19 czerwca 2016

BIAŁE GAZPACHO AJOBLANCO Z CZEREŚNIAMI

Niezwykle prosty, wegański chłodnik, który wygląda, jakby był zrobiony na kremowej maślance. Wbrew pozorom, nie jest to propozycja na słodko ;) Świetnie nadaje się na śniadanie w gorący letni dzień. Zamiast czereśni, można do niego dodać inne owoce: winogrona (w klasycznej wersji), melon, wiśnie, jeżyny, czerwone porzeczki...

Składniki:

  • 80 g blanszowanych migdałów
  • 400-500 ml wody
  • 1 spory ząbek czosnku
  • kilka listków bazylii
  • 2 łyżki octu winnego z białego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pajda dobrego, pszennego chleba
  • garść czereśni
  • sól i pieprz do smaku

Zblendować migdały z wodą, czosnkiem, octem winnym, oliwą i chlebem (bez skórki). Dodać soli i pieprzu do smaku. Zupa powinna być jak najbardziej kremowa w konsystencji. Podawać z posiekaną bazylią i wydrylowanymi, pokrojonymi owocami czereśni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...