Niezwykle prosty, wegański chłodnik, który wygląda, jakby był zrobiony na kremowej maślance. Wbrew pozorom, nie jest to propozycja na słodko ;) Świetnie nadaje się na śniadanie w gorący letni dzień. Zamiast czereśni, można do niego dodać inne owoce: winogrona (w klasycznej wersji), melon, wiśnie, jeżyny, czerwone porzeczki...
Składniki:
- 80 g blanszowanych migdałów
- 400-500 ml wody
- 1 spory ząbek czosnku
- kilka listków bazylii
- 2 łyżki octu winnego z białego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pajda dobrego, pszennego chleba
- garść czereśni
- sól i pieprz do smaku
Zblendować migdały z wodą, czosnkiem, octem winnym, oliwą i chlebem (bez skórki). Dodać soli i pieprzu do smaku. Zupa powinna być jak najbardziej kremowa w konsystencji. Podawać z posiekaną bazylią i wydrylowanymi, pokrojonymi owocami czereśni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz