środa, 22 czerwca 2016

ODWRACANA TARTA Z RABARBAREM I JABŁKAMI

Rabarbar można jeszcze kupić na straganach, więc do dzieła! Odwracana tarta z rabarbarem i małym, jabłkowym akcentem jest po prostu przepyszna. Rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi. Z pewnością to danie nie należy do dietetycznych - zawiera dużo masła i cukru i w związku z tym ma milion kalorii, ale od czasu do czasu można sobie na taką rozpustę pozwolić...

Składniki:


  • 3 małe jabłka
  • 4-5 lasek rabarbaru o średniej grubości
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • laska wanilii

Ciasto:


  • 100 g migdałów zmielonych na mąkę
  • 150 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Nie zagniatać go zbyt długo. Schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać pokroić na ćwiartki, a rabarbar obrać i pokroić na 8-centymetrowe kawałki. Na patelni przeznaczonej do piekarnika, rozpuścić masło. Dodać cukier. Kiedy cukier się w maśle rozpuści i zacznie się lekko karmelizować, ułożyć jabłka i rabarbar oraz przyprawić ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii. Smażyć przez około 10-15 minut, nie mieszając za bardzo owoców, można lekko potrząsać patelnią, by skontrolować, czy owoce nie przywarły do patelni. 
Po usmażeniu się owoców przykryć patelnię rozwałkowanym ciastem. Brzegi zagiąć do środka. Można zrobić kilka dziurek w cieście, by mogło "oddychać". Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec przez około 35-40 minut. 
Po upieczeniu odwrócić tartę na drugą stronę. 


1 komentarz:

  1. Uwielbiam rabarbar :) a jabłka też całkiem fajnie sprawdzają się jako maseczka do twarzy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...