Przejdź do głównej zawartości

SAŁATKA Z BOBU, AWOKADO I POMIDORÓW


Najbardziej lubię sałatki najprostsze na świecie. Kroję różne warzywa i owoce, polewam odrobiną oliwy i sokiem z cytryny, dodaję zioła i ewentualnie szczyptę soli. To jest właśnie taka sałatka. Bób i awokado świetnie do siebie pasują - oba są zielone, bób jest lekko mączysty a awokado oleiste. Pomidory dopełniają te smaki. Dla dodania charakteru sałatce użyłam świeżej papryczki chilli. Nie ma nic lepszego na gorące dni!
 

 Składniki:


  • 1 awokado
  • szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 papryczka chilli
  • kilka listków bazylii
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Awokado, pomidora pokroić w kostkę, dodać bób i porwaną bazylię. Posiekać drobno chilli i dorzucić do warzyw. Wszystko polać sokiem z cytryny i oliwą. Można odrobinę posolić. Wymieszać i cieszyć się lekką, orzeźwiającą sałatką, idealną na upał!


Komentarze

  1. Super przepis. Lubie bób właśnie z połączeniem papryczki chili, wtedy smakuje dużo lepiej. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.