Przejdź do głównej zawartości

SOCCA Z BOBEM, GROSZKIEM I KOLENDRĄ

Socca, inaczej nazywana farinata, to nicejski placek z ciecierzycy. Posmarowałam go pastą z bobu i posypałam kolendrą. Bardzo prosty pomysł na śniadanie, jako alternatywa omletu (zwłaszcza dla wegan!). Do tego nie zawiera glutenu. Wygląda dość efektownie, więc sprawdzi się również, jako imprezowa przekąska! 

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka i 1 łyżka wody
  • 3 łyżki oleju (najlepiej kokosowy, ewentualnie może być olej rzepakowy lub klarowane masło)
  • płaska łyżeczka soli
  • świeżo zmielony pieprz czarny

Na pastę z bobu:

  • 250 g bobu
  • pęczek kolendry (łodyżki) 
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 1/2 papryczki chilli (opcjonalnie)

Do posypania:

  •  250 g groszku cukrowego w strączkach
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu 
  • pęczek kolendry (listki)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek o łagodnym smaku
  • 1 łyżeczka miodu (lub syropu z agawy bądź ksylitolu w wersji wegańskiej)
  • sól do smaku
Mąkę z ciecierzycy wymieszać z wodą, 2 łyżkami tłuszczu i solą. Doprawić pieprzem. Odstawić na co najmniej pół godziny. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki - gotujemy bób (przez 10-15 minut), wyłuskujemy groszek. 




Ugotowany bób zblendować z łodyżkami kolendry, czosnkiem i sokiem z cytryny na gładką pastę. Doprawić solą. Aby miał charakter, można go doprawić połową ostrej papryczki chilli. Powinna powstać gładka pasta. 

Z soku z cytryny, oliwy, miodu i szczypty soli zmiksować winegret. Wymieszać go z groszkiem i kolendrą. Doprawić czerwonym pieprzem oraz skórką otartą z cytryny. 

Kiedy już wszystko mamy przygotowane, należy rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wstawić do niego patelnię z żaroodporną rączką. Po nagrzaniu piekarnika wyjąć ostrożnie nagrzaną patelnie. Postawić ją na palniku. Polać 1 łyżką tłuszczu. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany, wylać na niego ponownie rozmieszane ciasto (o konsystencji ciasta na naleśniki). Podsmażać przez 2 minuty na palniku, następnie wstawić do piekarnika na około 10 minut. Ciasto jest gotowe, gdy brzegi będą wyraźnie zarumienione, a środek złotobrązowy. Można w trakcie pieczenia przewrócić placek na drugą stronę.

Wyjąć gorący placek z piekarnika. Posmarować pastą z bobu, posypać groszkiem z kolendrą. Najlepiej smakuje na gorąco, ale gdy wystygnie też jest dobry!



Wskazówka:


  • najlepiej użyć patelni o dużej średnicy (powyżej 22 cm, najlepiej około 30 cm), by placek wyszedł cienki i chrupiący. 
  • im dłużej ciasto "odpoczywa", tym lepiej. Najlepiej odstawić je na 2 godziny, ale wtedy nie będzie to już szybki placek. Wystarczy pół godziny. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.