Przejdź do głównej zawartości

CHŁODNIK Z WIŚNIAMI I BOTWINĄ

Moja mama często wspomina, że babcia zakwaszała chłodnik z botwiny wiśniami. Po prostu wrzucała do niego wiśnie (nawet ich nie drylując). Zainspirowana tymi opowieściami, postanowiłam stworzyć własną wersję wytrawnego chłodnika z wiśniami. Jest cudownie orzeźwiający!

Składniki:

  • 3/4 szklanki wydrylowanych wiśni
  • 3 młode buraczki z liśćmi lub pęczek botwiny
  • 3 duże ząbki czosnku 
  • 3 szklanki maślanki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • garść świeżych liści bazylii czerwonej
  • sól i pieprz
Liście botwiny drobno posiekać, a buraczki pokroić w cienkie półplasterki. W rondelku zagotować odrobinę wody (około pół szklanki). Wrzucić pokrojone buraczki, dodać 2 łyżki octu balsamicznego. Kiedy buraczki zmiękną, posolić i wrzucić posiekane liście. Gotować minutę i zestawić z ognia. 

Czosnek należy upiec w piekarniku w łupinkach i najlepiej zrobić to przy okazji pieczenia czegoś innego, na przykład wiśniowej focacci (na którą przepis poznacie przy następnej okazji). 

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki: wiśnie, przestudzone buraczki, pieczony czosnek wyciśnięty z łupinek, maślankę oraz posiekane listki czerwonej bazylii. Doprawić solą i pieprzem. 

Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wiśnie puszczą swoje kwaśne soki!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.